latinica  ћирилица
01/06/2023 |  14:03 ⇒ 22:24 | Аутор: РТРС

Вишковић са представницима компаније "Ванси"; Показали спремност за сарадњу са Српском

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао je данас у Бањалуци са представницима компаније "Ванси" (VINCI Airports) на челу са директором за САД, Сјеверну и Источну Европу и Југоисточну Азију, Емануелом Менантом.
Вишковић са представницима компаније "Vinci" (фото: Влада Републике Српске) -
Вишковић са представницима компаније "Vinci" (фото: Влада Републике Српске)

На састанку је разговарано о могућој сарадњи кроз јавно-приватно партнерство Владе Републике Српске и компаније "Ванси", а по питању концесионог уговора за развој аеродрома у Бањалуци, саопштено је из Владе Српске.

Такође, компанија "Ванси" има потписане концесионе уговоре са Владом Републике Србије, који се односи на развој, инвестирање и уређење аеродрома "Никола Тесла" у Београду над којим има концесију у трајању од 25 година. Према овом моделу компанија "Ванси" се обавезала на инвестицију од 700 милиона евра у овај аеродром, од којих је 300 милиона већ реализовано.

Поред концесија које се односе на аеродроме, компанија "Ванси" се бави грађевинарством, транспортом, као ваздушним, жељезниким и друмском саобраћајем, и једна је од највећих европских комопанија.

Кроз концесиону област свог развоја компанија "Ванси" врши улагања у аеродроме, која подразумијева развој свих пратећих аеродромских садржаја.

Представници ове компаније изразили су спремност за сарадњу са Владом Републике Српске, и аеродром Бањалука.

Менанто је представио начин на који "Ванси" улаже у аеродроме Србије и друге над којима има концесију, као и начин пословања компаније. Такође, компанија "Ванси" развија, финансира, гради и управља са 53 аеродрома у 12 земаља Европе, Азије и америчког континента, обезбјеђујући своје инвестиционе капацитете и знање у оптимизацији оперативних перформанси, модернизацији инфраструктуре и управљање њиховом еколошком транзицијом.

Вишковић је упознао представнике ове компаније са организационом структуром, као и могућностима и потенцијалима Аеродрома Срске.

Након данашњег састанка изражена је спремност за сарадњу у наредном периоду.

Састанку су присуствовали министар саoбраћаја и веза у Влади Републике Српске Недељко Чубриловић, амасадор БиХ у Француској Бојана Кондић Панић, директор Аеродрома Бањалука Наталија Тривић, генерални директор аеродрома "Никола Тесла" Београд Франсоа Берисо, и главни комерцијални директор Аеродрома "Никола Тесла" Миодраг Мирковић.