latinica  ћирилица
01/06/2023 |  15:19 ⇒ 15:22 | Аутор: sputniknews.com

Рјабков: Земље које подржавају санкције не могу у БРИКС

Москва поново потврђује свој непоколебљиви став да у БРИКС-у не би требало да буде држава које су се придружиле незаконитој политици једностраних санкција против Русије и других земаља, рекао је замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.
Сергеј Рјабков (Фото: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI, илустрација) -
Сергеј Рјабков (Фото: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI, илустрација)

- Свака земља која је показала интересовање да се придружи БРИКС-у веома је важна сама по себи. Не можемо се водити неким вјештачким критеријумима за њихов пријем. Ипак, потврђујем нашу непоколебљиву ријешеност да полазимо од чињенице да у БРИКС-у не би требало да буде земаља које су се придружиле незаконитој, нелегалној политици једностраних санкција које се примјењују против Русије и других држава - рекао је Рјабков.

Он је напоменуо да Русија "као једна од најутицајнијих земаља данашњице, држава-цивилизација, земља која најпоузданије осигурава и сопствену безбједност и своје интересе, има кључну ријеч у томе ко ће, како и када бити примљен у БРИКС".

- Разумијемо да се БРИКС треба ширити. Постоји неколико региона који су рецимо недовољно или уопште нису представљени у БРИКС-у. Подржавамо интересовање које земље показују и сигуран сам да ће током министарског састанка (БРИКС-а) то бити једна од главних тема - рекао је Рјабков.

Како је истакао, након састанка у Кејптауну биће објављен импозантан и важан завршни документ.