latinica  ћирилица
01/06/2023 |  16:10 ⇒ 16:26 | Аутор: РТРС

Утврђен Нацрт закона о електронском новцу

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о електронском новцу, с циљем стварања правних предуслова за његов развој на домаћем тржишту путем оснивања и пословања друштва за издавање електронског новца.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Уређивањем послова издавања и откупа електронског новца законом се постављају сигурне основе за кориштење дигиталног облика новца, не само у свакодневном начину живота грађана, већ и за ефикасније и економичније пословање привредних субјеката, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Имајући у виду да издавање електронског новца представља нову финансијску услугу на домаћем тржишту платних услуга, Нацртом закона су предложени одговарајући квалитативни захтјеви у погледу власничке и управљачке структуре привредних друштава који се намјеравају бавити овом дјелатношћу.

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о пољопривредним задругама, с циљем унапређење пољопривредног задругарства, али и омогућавања страним и домаћим физичким лицима да буду задругари.

Предложеним рјешењима извршена је подјела пољопривредних задруга на опште, специјализоване и сложене, те да оснивачи, осим домаћих, могу бити и страна физичка лица.

У саопштењу је наведено да оснивачи не могу бити чланови заједничког домаћинства.

Влада Републике Српске усвојила је извјештај о реализацији акционог плана за спровођење Стратегије развоја малих и средњих предузећа Републике Српске за 2022. годину, чије је доношење предвиђено Законом о развоју малих и средњих предузећа.

Усвојен је и акциони план за спровођење Стратегије привлачења страних инвестиција у Републику Српску за период 2023-2025. година, који се сваке године обнавља за наредни трогодишњи период.

Влада Српске је усвојила и информацију о пројектним плановима у пројекту "Водовод и канализација у Републици Српској два", вриједности 60 милиона евра.

Сагласности за управљање пројектом добили су Вукосавље, Градишка, Добој, Зворник, Источна Илиџа, Лопаре, Невесиње, Пале, Приједор, Прњавор, Рогатица, Теслић и Требиње.

Влада Републике Српске прихватила је информацију о реализацији пројекта "Пројектовање, изградња и опремање нове Болнице Требиње" по принципу "кључ у руке", укупне вриједности 128.448.448 КМ са ПДВ-ом, а средства за реализацију пројекта обезбијеђена су из буџета Српске.

Постављање камена темељца за нову болницу у Требињу планирано је за 9. јун, уз подршку града Требиња и изабраног извођача радова, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.