latinica  ћирилица
01/06/2023 |  17:18 ⇒ 17:21 | Аутор: Агенције

Вучић након низа састанака са европским лидерима: Јасно ко је одговоран

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је након низа састанака са европским лидерима на самиту Европске политичке заједнице у Кишињеву да је све јасније ко је одговоран за проблеме и насиље на Косову и Метохији, те потврдио да се састао и са предсједником Украјине Владимиром Зеленским.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs)

Вучић је рекао да је једна од главних тема састанака, уз Украјину, било рјешавање проблема Косова и Метохије и да је предсједник привремених приштинских институција Вјоса Османи одбила да током Самита разговара са српском делегацијом.

- Османијева је говорила, говорио сам и ја, они нису жељели никакав сусрет са српском делегацијом и што мислим да није наишло на одобравање било кога. Ми увијек желимо разговоре и немам проблем да разговарамо, али је, чини ми се, све јасније ко је одговоран за проблеме и насиље на Косову и Метохији - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се састао и са Зеленским и подсјетио да Украјина није признала независност самопроглашеног Косова.

Он је подсјетио да је Србија одлуку о санкцијама против Русије донијела у марту прошле године, као и да такву одлуку не може да промијени један разговор са Зеленским.

- Имали смо кратак, коректан разговор, али одлуку о санкцијама доносе грађани Србије преко свог руководства. Ми смо своју одлуку донојели у марту 2022. године и дали своју позицију. Никада не можете једним разговором да мијењате било чију позицију - рекао је Вучић.