latinica  ћирилица
01/06/2023 |  18:17 ⇒ 20:13 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Запад санкцијама и уцјенама покушава да утиче на економску сарадњу суверених земаља

Западне земље санкцијама и уцјенама покушавају да утичу на економску сарадњу суверених држава, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на састанку министара иностраних послова чланица БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република).
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација)

- Док су широко заступљене манифестације хегемонизма, унилатеризма, од тога страдају, прије свега, глобални Југ и глобални Исток, јер Запад финансијским уцјенама и санкцијама упорно покушава да утиче на избог економског модела и трговинских партнера суверених држава, ограничавајући њихове могућности - истакао је Лавров.

Он је додао да државе Азије, Африке и Латинске Америке истовремено јачају своје економске позиције, показујући спремност да бране националне интересе.

Према његовим ријечима, убрзава се успостављање праведнијег, полицентричног свјетског поретка.

Униполарни систем, који је усмјерен на стварање привилегија за једну земљу или узак круг држава путем наметања свима осталима неких правила и стандарда, који су диктирани егоистичким интересима и не узимају у обзир основне, темељне принципе међународног права, одлази у заборав, сматра Лавров.

- Настављају се покушаји идеологизације међународних дискусија и мултилатералних институција. Као резултат тога, не рјешавају се суштинска питања свјетске заједнице која се тичу изласка свјетске економије из кризе, обезбјеђења њеног стабилног развоја, усаглашене реформе свјетског девизно-финансијског и трговинског система уз узимање у обзир интереса глобалне већине - закључио је он.

Улога БРИКС-а треба да се повећава

Дипломата сматра да чланице БРИКС-а у свјетлу дјеловања Запада треба да траже заједничке одговоре на постојеће изазове, међу којима су "покушаји подривања основа колективне, једнаке и недјељиве безбједности, регионални сукоби, међународни тероризам, транснационални криминал".

- Увјерен сам да, у текућим условима, улога БРИКС-а у доприношењу рјешавања глобалних проблема треба само да расте, тим прије што наша заједница остаје примјер правог мултилатеризма - истакао је он.

Лавров је, како би "нагласио мултиполарност", говорио на руском језику за разлику од осталих говорника који су говорили на енглеском језику. Представник Кине, који је наступао након Лаврова, такође је говорио на матерњем језику.

Руски дипломата је, поред тога, оцијенио да земље БРИКС-а током састанка у Кејптауну треба да упореде своје приступе проширењу асоцијације, као и по другим унутрашњим питањима "петорке".

Раније је предсједник Венецуеле Николас Мадуро рекао да његова земља жели да се придружи БРИКС-у.

Овом економском блоку планира да се придружи још низ земаља, укључујући Аргентину, Иран, као и, према саопштењу Министарства иностраних послова Кине, Индонезија, Турска, Саудијска Арабија и Египат.

Састанак министара иностраних послова чланица БРИКС-а одржава се 1-2. јуна у Јужноафричкој Републици.