latinica  ћирилица
01/06/2023 |  19:22 ⇒ 19:28 | Аутор: РТРС

Округли сто у Кини: Размјена искустава у будућности и заједнички рад на развоју и просперитету (ФОТО)

Размјена искустава у будућности и заједнички рад на развоју и просперитету, порука је округлог стола који је одржан за новинаре из Кине и земаља Централне и Источне Европе у граду Канџо у Кини.
Округли сто у Кини - Фото: РТРС
Округли сто у КиниФото: РТРС

Округли сто који је одржан у Хебеј провинцији, био је прилика за размјену мишљења, новинара са два континента.

Новинари из земаља средње и источне Европе мишљења су да Кина подржава мир, третира све земље једнако и поштује све културе и цивилизације, као и њени грађани који не крију гостопримство према странцима.

Округли сто у Кини (Фото: РТРС)

Долазак у Кину и упознавање друштвено социјалних прилика, отвара нова врата за упознавање ове земље, али истовремено и за боље извјештавање о њој.

- Политичке, економске, социјалне и историјске разлике између земаља Централне и Источне Европе и Кине нису препреке, већ прилика за унапређење међусобног разумијевања - изјавила је Хелена Кочева из Чешке.

Данас, када је судбина свих земаља блиско повезана, глобална штампа мора се придржавати узајамног поштовања и једнаког третмана, продубљивати разумијевање разлика између своје и других цивилизација и промовисати размјену, дијалог и хармоничан суживот међу различитим цивилизацијама, мишљења је секретар Секретаријата Свекинеског удружења новинара, Тијан Јухон.

- Кинеско удружење новинара спремно је радити с пријатељима из новинарских кругова других земаља како би унаприједило консензус о међусобном учењу међу цивилизацијама, обогатило облике узајамног учења међу цивилизацијама, испричало добре приче и допринијело стварању свијетлије будућности заједничког просперитета - рекао је Тијан.

Да се механизам сарадње између Кине и земаља Централне и Источне Европе увијек држао једнакости, обостране користи, отворености и инклузивности, те да је постигао плодне резултате у практичној сарадњи у различитим областима, сматра Ђијанг Ју, специјални представник за питања сарадње Кине и земаља средње и источне Европе, Министарства вањских послова Кине.

- Надамо се да ће новинари из медија моћи сагледати односе између двије стране из шире и дугорочне перспективе, повећати међусобну пажњу и извјештавање, промовисати међусобно разумијевање и пријатељство између два народа и помоћи да се сарадња Кине и земаља централне и источне Европе развија здраво и одрживо - изјавила је Ђијанг.

Многи од учесника одржаног округлог стола, мишљења су да Западни медији, не преносе истиниту слику о Кини, због чега се стварају бројне предрасуде у очима других народа.

Домаћин округлог стола је Кинеско удружење новинара, а поред домаћих медија, у троминутној дискусији учествовали су новинарски представници из Републике Српске, Федерације БиХ-а, Србије, Црне Горе, Хрватске, Сјеверне Македоније, Мађарске, Чешке, Румуније и Бугарске.

Припремила: Бранка Кесић.