latinica  ћирилица
01/06/2023 |  19:53 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

Иницијатива за хитну реформу Института за нестала лица (ВИДЕО)

Посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Милорад Којић покренуо је иницијативу за реформу Института за нестала лица БиХ.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Покренуо сам иницијативу, која ће се наћи на сљедећој сједници Парламента, о реформи управљачке структуре Института, односно затражио сам да се испоштује закључак Савјета министара да се формира радна група како би се кренуло у реформу управљачке структуре. Влада Републике Српске је доставила име представника у тој радној групи - рекао је Којић за наш политички магазин Печат, који се вечерас, између осталог, бави и овом темом.

Којић очекује подршку овој иницијативи.

- Ако је интерес превасходно тражење несталих, не би требало ни Бошњаци ни Хрвати унутар ПС БиХ да буду против те иницијативе, чак напротив, требало би да је подрже, јер иницијатива управо иде у циљу процеса тражења без дискриминације. Надам се да ће добити подршку и да ће се формирати радна група која би дошла до једног документа који би послужио за реформу тог института - рекао је он.

Којић у образложењу иницијативе, која се налази у документима објављеним на страници ПС БиХ, наводи да је потребно што хитније формирати радну групу за измјене Споразума о преузимању улоге суоснивача Института, ради измјена Споразума са Међународном комисијом за нестала лица.

Он наводи да радну групу треба да чине представници институција из Републике Српске, Федерације БиХ и заједничких институција.

Којић наводи да је тренутна управљачка структура Института за нестала лица БиХ успостављена супротно Споразуму и Закону, те да је у нелегалном мандату.

Он је подсјетио да је закључком Савјета министара још из априла 2016. године Министарство за људска права и избјеглице задужено да покрене поступак преговора за измјене и допуне Споразума са Међународном комисијом за нестала лица, те да је од влада ентитета затражено да именују представнике.

Којић тврди да до данас није одржан ниједан састанак на којем би се то питање разматрало.

Којић тражи да се Министарству за људска права и избјеглице у Савјету министара наложи да хитно покрене процедуру реализације закључака Савјета министара из 2016. године.