latinica  ћирилица
01/06/2023 |  20:46 | Аутор: СРНА

За реконструкцију Цркве Светог Василија Острошког у Никшићу 220.000 евра

Влада Црне Горе у техничком мандату задужила је Министарство финансија да Епархији будимљанско-никшићкој уплати 220.000 евра за реконструкцију Саборне цркве Светог Василија Острошког у Никшићу.
Црна Гора (фото:Youtube/Skupština Crne Gore) -
Црна Гора (фото:Youtube/Skupština Crne Gore)

Како је саопштено након сједнице Владе, у информацији се наводи да је ово један од најрепрезентативнијих православних храмова у Црној Гори који посједује правни сатус културног добра под државном заштитом.

Храм Светог Василија Острошког је и својеврстан знак културног распознавања Никшића.

Наводи се да је улагање крајње неопходно ради очувања овог изузетног добра културне баштине и уједно је морална обавеза према јунацима палим у ратовима за ослобођење од 1875. до 1880. године у чију част је и подигнута.

У саопштењу се додаје да је у току издавање конзерваторских услова од Управе за заштиту културних добара у сврху израде пројекта за њену реконструкцију која би подразумијавала санацију фасаде, замјену прозора и бакарног крова, рестаурацију сатног механизма и звонарског електро-система, санацију електро-инсталације, водоинсталације, израду палионице свијећа и сувенирнице, поплочавање платоа и санацију степеништа.