latinica  ћирилица
01/06/2023 |  21:13 ⇒ 02/06/2023 | 08:02 | Аутор: РТРС

Ђурђевић: Очекују нас екстреми, обилне падавине и суше у једном годишњем добу (ВИДЕО)

У једном годишњем добу имаћемо два екстрема, а томе треба додати још и шумске пожаре, који су интензивни посљедњих година. Све ово није теорија, већ учимо на примјерима које смо, нажалост, већ имали, поручио је климатолог Владимир Ђурђевић, гостујући у нашој емисији Печат.
Владимир Ђурђевић - Фото: РТРС
Владимир ЂурђевићФото: РТРС

Ђурђевић наводи да је у региону и у југоисточној Европи, дакле у земљама у нашем окружењу, темпо доласка климатских промјена нешто већи него што је глобални просјек.

- Температура брже расте, па и те промјене. Увећавају се екстреми, интензивне падавине, али и суше. Глобални шампиони смо у порасту љетњих температура. За десет година пораст је 0,5 степени. Дакле, за 20 година имамо пораст од једног степена, што је изузетно велика промјена - наглашава он.

Ђурђевић истиче да је неколико разлога за климатске промјене.

- Помјерање климатских зона је евидентно. Ми смо у оној чувеној, умјерено континенталној клими, али и на ободу медитеранске климе. Ми смо сада у једној од "врућих тачака", како се то сада зове у климатологији - рекао је Ђурђевић.

Он наглашава да тренд промјена није захватио само наш регион, већ и цијелу планету.

- Планета јесте угрожена. Просјечна температура је већа за 1,2 степена. Обичном човјеку то не изгледа много, јер дневно температура расте и пада, али гледајући на глобалном нивоу, то је веома опасно. На примјер, Париз је био град у коме нису требали климатски уређаји, и због тога је био велики број страдалих у топлотном удару 2003. године. Такође, и Ванкувер је имао јак топлотни удар прије неколико година - навео је Ђурђевић.

Дотакао се и поплава и евентуалној заштити од њих.

- Одводни системи нису адекватни, јер су прављени за неке друге услове. Очекујемо додатно загријавање, за још један степен. Требају нам насипи и треба да се бринемо због топлих, сушних љета. А све ће то у будућности, и то блиској, бити још видљивије. Бранићемо се и од суше и од поплава. Наши насипи треба да буду јачи. Прављени су по стандардима из половине 20. вијека, а то у овим условима није довољно. Суочавамо се са бујичним поплавама, које су, не тако давно биле локалног карактера. Сада је то глоблана појава - рекао је Ђурђевић.

Он је нагласио да се у тим глобалним промјенама очекују блаже зиме, али да то не треба да нас радује.