latinica  ћирилица
01/06/2023 |  22:20 ⇒ 02/06/2023 | 08:02 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Молебан за мир - да престану прогони Срба на Косову и Метохији (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије вечерас је у Храму Светог Саве на Врачару, пред моштима Светог владике Николаја, служио молебан за мир међу људима.
Патријарх Порфирије (Фото:Tanjug / TARA RADOVANOVIC) -
Патријарх Порфирије (Фото:Tanjug / TARA RADOVANOVIC)

Патријарх Порфирије у бесједи је истакао да је Свети владика Николај сабрао људе да се помоле за мир на Косову и Метохији, да Господ благодаћу својом учини да престану прогони Срба на Косову и Метохији, да престане рушење светиња, гробова, отимање имовине.

- Све што не може човјек, може благодат Божија. Вјера чини све оно што не може ум човјеков да замисли и што не може срце човјеково да пожели - нагласио је патријарх Порфирије.

Прије молебана српски патријарх читао је акатист Светом владици Николају, у молитвеном присуству многобројног вјерног народа који је непрекидно приступао на поклоњење моштима, јавила је телевизија "Храм".

Послије акатиста и молебана, Патријарх Порфирије присуствовао је у крипти Храма Светог Саве предавању "Над тајнама личности и дела Светог Владике Николаја", које је одржао један од најбољих познавалаца подвига Светог владике Николаја, протођакон Љубомир Ранковић.

Предавању је присуствовао и Његово преосвештенство епископ ремезијански Стефан, викар патријарха српског, свештенство, као и бројни вјерни народ.

Мошти Светог владике Николаја биће у Храму Светог Саве до недјеље, 4. јуна.

Патријарх Порфирије служиће молебан у Храму Светог Саве сваког дана до недјеље 4. јуна, када Црква слави Силазак Светог Духа на апостоле.

Српски патријарх позвао је раније народ да умножи молитве за мир на Косову и Метохији.