latinica  ћирилица
02/06/2023 |  06:59 ⇒ 08:41 | Аутор: РТС

Денвер уписао историјску побjеду над Мајамијем, трипл-дабл Николе Јокића (ВИДЕО)

Денвер нагетси су предвођени Николом Јокићем који је уписао нови трипл-дабл савладали екипу Мајами хита 104:93 у дебитантском наступу клуба у великом финалу НБА лиге. Наредни меч игра се такође у Денверу у ноћи између 4. и 5. јуна.
НБА, финале (Фото: EPA-EFE/BOB PEARSON) -
НБА, финале (Фото: EPA-EFE/BOB PEARSON)

Денвер је у дебитанском наступу у финалу НБА лиге био бољи од Мајами хита 104:93. Никола Јокић поново је био најбољи кошаркаш свог тима остваривши нови, 9. трипл-дабл у плеј-офу.

Нагетси су овом побједом остали непоражени на домаћем паркету, па у "Бол арени" имају низ од девет побједа.

Никола Јокић постао је први центар у историји који је поделио 14 асистенција у једној утакмици финала.

Прво полувријеме - "Мајами ухваћен на спавању", шут за три остао у Бостону

Нагетси су доста организованије ушли у меч, одигравши агресивно на обје стране терена, са највећим фокусом на игру у нападу.

Денвер је због лошег постављања у одбрани најчешће Гејба Винсента лако долазио до мис-меч ситуација, из којих је у највише наврата поентирао Ерон Гордон.

За разлику од претходних мечева, Мајами није играо зонску одбрану.

Дефанзива екипе била је фокусирана на заустављању Николе Јокића који није гледао ка кошу, већ је притисак на себи искористио да у уводној деоници подјели шест асистенција.

Идеално прво полувријеме Нагетса. Кошаркаши Мајка Мелоуна били су бољи од ривала на обе стране терена.

Нагетси су и у другој четвртини наставили да играју стрпљиве нападе који су им донели 60 одсто процената шута из игре и 45,5 за три поена. Са друге стране Хит је у односу на претходне серије плеј-офа био непрепознатљив.

Гостујућа екипа је што због добре одбране Нагетса, што због промашених шутева из отворених позиција на полувремену имала скромних 37,5 одсто шута из игре, и 23,5 шута за три поена.

Оно што је красило Мајами у досадашњем дијелу плеј-офа стало је против Денвера. Макс Штрус и Гејб Винсент били су на двије погођене тројке из десет свеукупних покушаја, од чега је Штрус без успјеха пробао шест пута.

Денвер је са друге стране расподијелио поене и послије прве двије дионице имао чак четири двоцифрена кошаркаша.

Друго полувријеме - Замена улога и Јокићева иницијатива у посљедњој дионици

Почетак другог полувремена обиљежила је серија Мајамија 7:0 којом су гости показали Денверу да ће казнити даље опуштање.

Мајк Мелоун је у тренутку у ком су гости пришли на 10 поена заостатка погледао ка клупи гдје су му помоћни тренери сигнализирали да не тражи тајм-аут.

На срећу домаћих, већ у наредном нападу Џамал Мари је постигао кош уз фаул након чега је Денвер вратио стабилност у игри.

Тим Ерика Сполстре је на моменте у трећој деоници заиста показивао потенцијал који посједује. Предвођен центром Бемом Адебајом који је користио слабији ангажман Јокића у одбрани Хит је успијевао да се одржи у игри.

Ипак, њихова игра која је колико толико била коректна поново је опала у финишу треће дионице што је Денвер искористио да пред последњу деоницу уђе са максималних плус 21.

Налик на трећу четвртину Мајами је поново серијом везаних поена пришао Денверу, и разлику свео на 13 поена заостатка.

Тренер Денвера Мајк Мелоун затражио је тај-маут, а Нагетси су потом постигли шест везаних поена, од чега четири Николе Јокића.

Центар Србије је у тренуцима када је Мајами "додавао гас" проналазио рјешења која су одржавала екипу на двоцифреној предности.

Два минута пред крај, Мајами је већ преполовљену предност Денвера спусио на девет поена заостатка.

Мајами је прешао у зонску одбрану, која није одговарала Нагетсима који у посљедњој дионици нису успјели да убаце ниједан шута за три поена.

Двије екипе су у посљедњој дионици замијениле улоге, Денвер је лоше шутирао и поклањао зицер ситуације Мајамију, док су гости стизали до лаких поена.

Никола Јокић одиграо је присебно четвртину, преузео потпуну иницијативу и није дозволио преокрет до краја.

Српски центар је меч завршио са 27 поена, 10 скокова и 14 асистенција, Џамал Мари постигао је 26 поена, Гордон је додао 16, а Портер 14.

У екипи Мајамија, Адебајо је искористио смањен ангажман Јокића у одбрани да постигне 26 поена, Винсент је додао 19, Хајсмит 18, док је Џими Батлер пружио слабу партију са 13 поена.

Наредни меч игра се такође у Денверу у ноћи између 4. и 5. јуна.