latinica  ћирилица
02/06/2023 |  13:05 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Додик и Цвијановићева на инаугурацији предсједника Турске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић присуствоваће сутра у Анкари церемонији инаугурације предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, саопштено је из Кабинета предсједника Републике.
Милорад Додик и Жељка Цвијановић - Фото:
Милорад Додик и Жељка ЦвијановићФото:

Позивајући се на своје изворе, турски лист Хуријет јавио је да ће 20 лидера и око 45 министара спољних послова бити присутно на инаугурацији.

У извјештају се наводи да ће бројне делегације представљати туркофоне републике, те да ће инаугурацији присуствовати предсједник Азербејџана Илхам Алијев.

Очекује се да сутра у Анкари буду предсједници балканских земаља, те Сомалије и Алжира, док ће бројне друге земље представљати премијери и шефови дипломатија.

Када се ради о арапским земљама, за сада је познато да ће церемонији присуствовати премијер Катара Мухамед бин Абдулрахман бин Џасим ел Тани и предсједник Уједињених Арапских Емирата Мухамед бин Зајед ел Нахијан, који ће бити први лидер са којим ће се Ердоган састати након инаугурације.

Тај састанак планиран је око 10. јуна, јер је познато да ће Нахијан посјетити Истанбул како би тог дана гледао финале фудбалске Лиге шампиона.

Подсјећамо, Ердоган је у другом кругу предсједничких избора освојио је 52,18 одсто гласова.

Ердоганов противкандидат Кемал Киличдароглу освојио је 47,82 одсто гласова.

Разлика између два кандидата била је већа од два милиона гласова.