latinica  ћирилица
02/06/2023 |  13:27 ⇒ 14:06 | Аутор: РТРС

Нешић-Поклукар: Након договора са Европолом, слиједи Фронтекс

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић рекао је да као дио Европске уније, али и бивше заједничке државе, вјерује да у Бриселу имају важног савезника и пријатеља који познаје све специфичности и одлике БиХ.
Поклукар и Нешић - Фото: Уступљена фотографија
Поклукар и НешићФото: Уступљена фотографија

- Ми нисмо чланица ЕУ као Словенија, али сматрамо да и од нас макар мало зависи безбједност цијеле Европе. Зато цијеним сву сарадњу и помоћ - рекао је Нешић након разговора са словеначким колегом Боштјаном Поклукаром.

Разговарано је о наставку и сарадњи у области безбједности, посебно партнерских односа и подршке у испуњавањну услова на европском путу БиХ.

Нешић је нагласио да је Словенија важан партнер БиХ у сваком сегменту па тако и безбједносном.

Информисао је министра Поклукара да је европска агенда на врху приоритета Министарства безбједности.

Подсјетио је да је мандат почео успостављањем пуне сарадње са Европолом, а да је пред БиХ питање сарадње са Агенцијом за европску граничну и обалну стражу Фронтекс и да се нада да ће бити постигнут унутрашњи консензус као и договор са партнерима у Бриселу око тога.

- Мислим да би то био још један снажан искорак у европској агенди БиХ и ја бих био задовољан да то постигнемо. У том контексту, врло је значајна подршка и помоћ министарства унутрашњих послова Словеније. Разговарали смо о могућности да нашу сарадњу унаприједимо и на практичан начин у области форензике, трговине људима и борбе против сваког облика криминала, изазовима у погледу мигрантске кризе као и о врло добрим статистикама међусобне сарадње полицијских агенција двије државе - истакао је Нешић.

Словенија је имала значајан утицај на приближавању БиХ Механизму цивилне заштите ЕУ што је резултовало потписивањем приступа БиХ овом европском оквиру те се Нешић захвалио и за континуирану подршку у области цивилне заштите. Дијелимо заједничку прошлост и мислим да је природно да дијелимо и заједничку будућност једног дана као дио ЕУ, поручио је Нешић.

Министар Поклукар је нагласио да је фокус био на проблему миграција на Западном Балкану и сарадњи у овој области. Истовремено подржао је БиХ у припреми за успостављање сарадње са Фронтекст и изразио спремност за помоћ словенских полицајаца кроз овај механизам ЕУ за чување и контролу граница.

Такође разговарано је о спрјечавању злоупотреба безвизног режима за улазак у земље ЕУ и заједничког дјеловања у овој области.

Истакнута је важност регионалне сарадње и заједничког дјеловања у области безбједности. Стога је министар Поклукар позвао министра Нешића у узвратну службену посјету Словенији на којој ће се наставити разговори о модалитететима унапређења сарадње.

Нагласио је да Словенија и БиХ имају заједнички интерес да имају безбједно окружење, те да је због тога потребно имати заједнички приступ за рјешавање безбједносних изазова.