latinica  ћирилица
02/06/2023 |  15:14 ⇒ 15:39 | Аутор: РТРС

"Српска нема проблема да сервисира дугове" (ВИДЕО)

Српска је финансијски стабилна и нема проблема да сервисира било који дуг, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Нема никаквих проблема у вези са исплатом плата, пензија, као ни сервисирања обавеза Српске које доспијевају било када у току године, па и овог мјесеца. Републике Српска је спремна да то заврши - рекао је Додик.

На питање да ли је Српска обезбиједила 330 милиона КМ на име дуга који доспијева на наплату крајем овог мјесеца, Додик је рекао да Српска нудила повјериоцима да покуша у континуитету да од Нове године измири дуг, али да правила берзе нису таква.

- Република Српска неће имати ниједан проблем да то регулише и исплати, као и да настави редовно да исплаћује своје обавезе. Пензије, плате, социјална давања су приоритети, они су дио артанжмана, наравно, и материјални трошкови и све друго. Српска то неће осјетити - нагласио је Додик.

Додик је додао да не може да вјерује да они који прате пословни живот упорно инсистирају да то пласирају као проблем јер је Српска покушала да обезбиједи средства на неким другим мјестима.

- Све државе то регулишу тако што се налазе на отвореном тржишту, повлаче новац и користе га за отплату дугова. Сматрам да је у том погледу драматичнија ситуација у САД него у Српској. Има оних који желе да загорчају живот Српској, али увјеравам све да је Република Српска способна и спремна да отплати било какав дуг и да у томе неће бити проблема - закључио је Додик.