latinica  ћирилица
02/06/2023 |  16:25 ⇒ 16:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Марчињак, ипак, суди финале Лиге шампиона

Пољски судија Шимон Марчињак ипак ће судити финале Лиге шампиона, након што је против њега УЕФА покренула поступак због присуства на митингу једне екстремне десничарске организације у Пољској.
Шимон Марчињак (Фото: EPA-EFE/DAVID RAWCLIFFE) -
Шимон Марчињак (Фото: EPA-EFE/DAVID RAWCLIFFE)

Марчињак је послао писмо у сједиште УЕФА у Ниону, у којем тврди да није знао да је скуп организовала екстремна десничарска организација.

- Нисам знао да је скуп повезан са пољским екстремно десничарским покретом. Да сам био свјестан те чињенице, категорички бих одбио позивницу. Важно је разумјети да су вриједности које промовише тај покрет у потпуној супротности са мојим личним убјеђењима и принципима којих се држим цијелог живота - истакао је пољски судија.

Унија европских фудбалских асоцијација објавила је да ће Марчињак водити финале Лиге шампиона.

- Слиједећи Марчињаково саопштење, УЕФА сматра да су извињење и објашњење искрени. УЕФА је такође контактирала организацију "Никада више" која је повезана са ФАРЕ мрежом, која је прва изразила забринутост због Марчињаковог учешћа у спорним догађајима. Они су тражили да Марчињак остане да суди финале Лиге шампиона, вјерујући да би његово смјењивање само погурало промоцију анти-дискриминаторних ставова - саопштила је УЕФА.