latinica  ћирилица
02/06/2023 |  16:26 ⇒ 19:11 | Аутор: РТРС

Шеранић: Влада Српске дала рок до 31. јула за рјешавање статуса здравственог осигурања (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је Влада послодавцима и приватним лицима дала рок до 31. јула да ријеше статус здравственог осигурања.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Пресједник Владе Српске Радован Вишковић затражио је од Министарства здравља и Фонда здравственог осигурања да омогуће грађанима, који су остали без здравственог осигурања послије укидања ванредне ситуације, да могу користити права из области здравствене заштите на прелазни период до 60 дана.

- Они послодавци који нису уплаћивали доприносе свакако требају са Пореском управом да нађу рјешење везано за уплату заосталих доприноса. Она лица која имају право на здравствено осигурање, али га не оствaрују по питању доприноса, треба да оду у пословницу ФЗО Српске у том периоду и да провјере свој статус здравственог осигурања. Значи, Влада на приједлог предсједника Српске само дооси на неки начин премосницу да дамо период од 60 дана, до 31. јула како би грађани и послодавци могли да разријеше питања здравственог осигурања - објаснио је Шеранић.

У наредном периоду очекује се и рјешавање проблема неплаћених доприноса на плате здравственим радницима у Универзитетско-клиничком центру Српске, рекао је директор ове здравствене установе Владо Ђајић.

- Разговали смо и са министром здравља, министром финансија, премијером и директором Фонда. Тренутно се траже рјешења да оснивач, Влада Српске направи споразум са ФЗО Српске и да поравнају те старе дугове. Ниједна марка дуга није настала откако сам ја са овим руководством на челу УКЦ-а Српске - рекао је Ђајић.