latinica  ћирилица
02/06/2023 |  16:58 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Невесиње: Вода исправна, могуће пролазно оничешћење (ВИДЕО)

Вода из градског водовода у Невесињу исправна је за пиће, потврдили су представници надлежних институција, након што су пристигли  резултати са Института за јавно здравље.
Питка вода - Фото: РТРС
Питка водаФото: РТРС

Од половине прошле седмице, због гастроинтестиналних тегоба, љекари Дома здравља прегледали су 223 пацијената. Епидемија ентероколитиса пријављена је Институту за јавно здравље Републике Српске.

Пацијенти, са проблемима мучнине, дијареје и повраћања, мањи број са повишеном температуром, почели су се јављати крајем прошле седмице, неки и по два пута. С обзиром на то, да се посумњало на исправност воде, посљедњи узорци узети су у понедјељак.

Жарко Таминџија, директор Дома здравља Невесиње, навео је да нико од особа са тегобама није хоспитализован јер није било потребе. Нагласио је и да су лажне информација да Дом здравља није могао да прими обољеле.

Као могући узроци епидемије помињу се велике количине падавина, подземне воде, третирано воће, што није искључиуо ни Таминџија. 

Јелена Дурић, епидемиолог из Дома здравља Требиње, навела је да се на основу изгледа епидемиолошке криве и карактеристика обољелих,  чини да је ријеч о хидричној епидемији, изазваној хигијенски неисправном водом за пиће.

Недоумице у јавности изазвало је објављивање налаза воде интерне лабораторије Водовода, која није акредитована. Ти налази нису валидни.

Славиша Сокнић, директор Водовода Невесиње, каже да је била грешка што су објавили интерни документ, али усљед притиска јавности, то је учињено. 

Дио грађана са здравственим тегобама није се јављао љекару, иако је имао блаже тегобе.

Анализа воде из водовода врши се два пута мјесечно у Институту. Стигли су и најновији.

Миленко Авдаловић, начелник Невесиња, каже да су јуче добили налазе са Завода за јавно здравље, према којима је вода биолошки и хемијски исправна и не штети здрављу.

Епидемиолози не искључују могућност да је било пролазног онечишћења воде.

Дурићева наводи да је на основу узорака од понедјељка вода исправна, али да то треба да утврде инспекцијски органи и Водовод.

- Тек када из Требиња и Мостара стигну резултати анализе биолошког материјала, узетих од пацијената, и сагледа њихов број, моћи ће се говорити о престанку епидемије - закључила је епидемиолог.