latinica  ћирилица
02/06/2023 |  16:59 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Бијељина још чека да добије улицу са именом Љубише Савића Маузера (ВИДЕО)

Семберија се ни послије 23 године од убиства није одужила Љубиши Савићу Маузеру, истакли су представници Удружења ветерана "Гарда Пантери". Маузер у Бијељини нема своју улицу, иако је Удружење одавно поднијело иницијативу да једна улица понесе његово име.
Прес Удружења "Гарда Пантери" - Фото: РТРС
Прес Удружења "Гарда Пантери"Фото: РТРС

Како вријеме пролази, заборављају се људи који су допринијели да у рату Семберија не буде разрушена и не буде ратних злочина. Један од таквих људи је Љубиша Савић Маузер, истакли су његови саборци на конеференцији за новинаре поводом 23 године од убиства оснивача и команданта "Гарде Пантери" Љубише Савића Маузера.

- "Гарда Пантери" је била војска Семберије која је бранила Семберију до краја рата, а Љубиша Савић је имао улогу која је изузетно важна, историјска. Он је најзначајнији Србин у посљедњих 100 година у Семберији - рекао је Петар Цвијетиновић, предсједник Удружења.

Семберија се Маузеру није одужила ни након 23 године од његове трагичне смрти, тврде гардисти. Цвијетиновић је рекао да нико никада није одобрио да се једна улица зове именом Љубише Савића Музера и поручио да ће Удружење бити упорно и наставити борбу у вези са тим.

- Маузер заслужује да једна улица носи његово име, али не негдје ван града, него у ужем центру - наводи члан Удружења Радиша Лукић.

Цвијетиновић је додао да ни Семберија ни Град Бијељина ни на који начин нису помогли у школовању његове дјеце, нити им је икад ико понудио посао.

Скупштинска већина одавно је спремна да усвоји одлуку о улици која ће носити име Љубише Савића Маузера, каже одборник Златан Лазаревић.

- Имали смо такву одлуку већ у случају Трга ђенерала Драже Михаиловића, гдје је градоначелник предложио а Скупштина усвојила. Иста ситуација је и око назива улица. Само на приједлог градоначелника и усвајања скупштине добија се одлука која је валидна и примјењива. Све друго, иницијативе и приче, немају никакво упориште - наглашава Лазаревић, који је шеф Клуба одборника СНСД.

Удружење ветерана "Гарда Пантери" најавили су да ће наредне седмице надлежним градским службама поднијети инцијативу за повећање буџетских средстава намијењених за сахране бораца, јер, како кажу, тренутних 150 марака, колико се издваја за те намјене из градског буџета, није недовољно.