latinica  ћирилица
02/06/2023 |  18:22 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Фоча не заборавља своје соколаре (ВИДЕО)

Стотину тридесет година је од када је у Фочи основано Соколско друштво, прво у БиХ. Одавде је и сијевнула прва искра слободоумног окупљања Соколара, који су српском народу с ове стране Дрине, дали снагу духа да се одупру репресивном аустро-угарском окупатору.
Изложба "Фочански соко" - Фото: РТРС
Изложба "Фочански соко"Фото: РТРС

Сјећање на слободарску мисао и дјело стало је у изложбу "Фочански соко", на двадесет паноа и бројним артефактима, аутора Данка Михајловића. Оживјела је сјећање на храбре претке, којима је идеју слободарске соколске мисли у Фочу донио 1893.године тадашњи студент медицине у Грацу Ристо Јеремић, први хирург у БиХ и академик медицинских наука.

Потомци сретни у сретању својих соколова.

Раденко Драговић каже да је на том списку пронашао име свог прадједа, а на фотографији и оца који је био на слету у Софији.

Игор Попадић испричао је да је на фотографијама које је донио из своје куће и његов прадјед Никола Кочовић, отац његове баке, који је био банкар и директор Прве српске банке.

Фотографије, документи, предмети, од оснивања у Чешкој 1862. године, дјеловања у Фочи до Великог рата, затим обнова и плодоносни рад 1941. године, говоре о национални громадама, које се нису штедјеле да спроведу своју достојанствену идеју до ослобођења и уједињења.

Данко Михајловић, кустос-историчар и аутор изложбе "Фочански соко", рекао је да је та акција била борба против репресивног Калајевог режима која је водила до разбуђивања вјерске националне свијести.

Бојан Крунић, историчар и виши асистент Филозофског факултета Источно Сарајево, истакао је да су све то биле личности из угледних породица, које су дали све од себе да се изборе за националне интересе.

- Они нису штедјели ни свог иметка и све су ризиковали својим дјеловањем - подсјетио је Крунић.

"Фочански соко" је оживљен од архивске грађе Музеја "Стара Херцеговине", Архива БиХ и документа из породичних збирки Јеремића, Хаџивуковића и Грујичића.