latinica  ћирилица
02/06/2023 |  18:42 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Гатачки "Дани кошуте" окупили креативце и бројне госте (ВИДЕО)

У Гацку је отворена туристичка манифестација "Дани кошуте", названа по специфичном дивљем нарцису.
Дани кошуте - Фото: РТРС
Дани кошутеФото: РТРС

Маштовита смотра је окупила бројне излагаче и креативаце који чувају традицију домаће радиности, као и произвођаче меда, сира и млијечних производа по којима је овај крај познат.

Смјена прољећа и љета вријеме је када у Гатачком пољу цвјетају дивљи нарциси. Овдје овај цвијет зову кошута, па су у његову част  туристички посленици и креативци осмислили ову манифестацију.

Јелица Ковачевић, директорка Туристичке организације Гацко, каже да се представило више од 30 излагача из читаве Херцеговине, али и из сусједне Црне Горе.

Циљ манифестације је да промовише оно најбоље што стварају вриједне руке кративаца и произвођача. А све је мање оних који чувају традицију старих заната и вјештина.

Невенка Крстојевић је радозналим посјетиоцима показала како се преде вуна, умијеће које је скоро заборављено.

Много је производа вриједних пажње, али гатачки сир и кајмак за гурмане су одувијек били на цијени. Још кад се цицвара заслади медом, нема грешке.

Миленија Сушић, из Удружења произвођача сира и кајмака, појаснила је како се припрема и сири традиционални сир из мјешине.

Љубенко Медан, пчелар, представио је мед и пчелиње производе из својих кошница, и додао, да је то за њега хоби.

Стигли су и гости из других херцеговачких општина, али и из Никшића, а да све буде још љепше и веселије побринули су се најмлађи Гачани својим ведрим наступом.