latinica  ћирилица
02/06/2023 |  21:28 ⇒ 21:34 | Аутор: Агенције

Вучић: Сви на Западу знају да су Приштина и Курти криви, али Србија од тога нема ништа

Сви на Западу знају да су Приштина и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти криви за ескалацију на сјеверу Косова и Метохије, али Србија од тога нема ништа, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић.
Александар Вучић (Фото:TANJUG/ RADE PRELIC) -
Александар Вучић (Фото:TANJUG/ RADE PRELIC)

- Курти зна шта год да уради да ће Американци, Енглези и Нијемци, чвртсто и тврдо бити за то да се чува такозвана косовска независност. Да се никако не дозволи до 1.000 српских војника и полицајаца да се врате на КиМ, да се не дозволи аутономија већ неки НВО за Заједницу спрских општина. За све су им криви Срби - рекао је Вучић, гостујући на телевизији Прва.

Вучић је рекао да му није јасно што запад говори "обе стране".

Он је додао да је сукоб на сјеверу КиМ започела тзв. косовска полиција, а Европска унија је и данас изашла са саоштењем да позивају обје стране (Београд и Приштину).

- Губимо вријеме и свакога дана може да дође до ескалације сукоба јер Курти свакога дана шаље специјалне снаге. Он жели да Србија и НАТО уђу у рат, а нама то никако није интерес - нагласио је Вучић.

Нагласио је да је ситуација веома компликована.

- Разговор са француским предсједником Емануелом Макроном и њемачким канцеларом Олафом Шолцом је био тежак. Мислим да сам имао најоштрији наступ. Они не желе сукоб у Европи, али не знам како мисле да се из овога изађе. Тек ћу од понедјељка, уторка, када се састанем са америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и специјалним представником Европске уније за дијалог Мирославом Лајчаком, а и сутра ћу вјероватно да се састанем са амбасадорима, тек онда ћу да позовем и разговарам са Србима са КиМ - навео је Вучић.