latinica  ћирилица
02/06/2023 |  21:42 ⇒ 21:44 | Аутор: СРНА

На "Романијској вечери" окупило се око 370 људи поријеклом са Сарајевско-романијске регије

На "Романијској вечери" у Београду окупило се око 370 људи поријеклом са Пала, Сокоца, Хан Пијеска и Рогатице, који кроз дружење његују традицију и обичаје свог краја, рекао је координатор Удружења "Романија" за Републику Српску Милан Јоловић Легенда.
Романијска вечера - Фото: СРНА
Романијска вечераФото: СРНА

Јоловић је за Срну нагласио да ово завичајно удружење окупља људе са ширег подручја Романије, те додао да на сличним скуповима прикупљају средства за помоћ општинама Сарајевско-романијске регије.

- Имамо доста успјешних, утицајних, економски и привредно способних Романијаца у Београду који помажу завичају - навео је Јоловић.

Предсједник Удружења "Романија" са сједиштем у Београду Винко Пандуревић у обраћању окупљенима указао је на неопходност повезивање Срба са обје стране Дрине, позивајући на јединство и српску слогу, на сарадњу у области културе, економије, привреде и спорта.

Пандуревић је нагласио да је ово удружење до сада прикупило средства и донирало медицинске апарате и опрему домовима здравља на Сокоцу, Хан Пијеску и Рогатици у вриједности од 28.000 евра, те организовало бесплатне медицинске прегледе у соколачком Дому здравља код врхунских медицинских стручњака из Београда.

Пандуревић, који је генерал у пензији, изразио је и подршку институцијама у очувању уставног поретка Српске и неопходности поштовања Дејтонског споразума у БиХ.

На свечаности је приказана народна ношња Сарајевско-романијске регије која је ношена пред почетак Првог свјетског рата до педесетих година, у организацији љекара Марка Радовића поријеклом са Сокоца, аутора књиге "Народна ношња, игре и пјесме са Гласинца".

Организован је и музички, забавни и културно-умјетнички програм у ресторану "Интер Холивуд" на Новом Београду.

"Романијској вечери" у Београду присуствују начелник општине Пале Бошко Југовић, општине Хан Пијесак Слободан Ђурић и општине Источни Стари Град Војо Гашановић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, пензионисани генерал Војске Републике Српске Светозар Андрић.

На скупу су и посланик у Народној скупштини Републике Српске Страхиња Башевић, те представници Завичајног удружења "Бирач и Подриње" и других удружења и организација са Сарајевско-романијске регије.

Удружење "Романија" са сједиштем у Београду обновило је рад 16. маја 2021. године, након паузе за вријеме ратних дешавања у БиХ, да би наставили традицију ранијих окупљања људи са ширег подручја Романије који живе и раде у Београду.