latinica  ћирилица
03/06/2023 |  08:16 ⇒ 10:05 | Аутор: sputniknews.com

Бијела кућа позвала Београд да повуче војску, а Приштину да повуче полицију

Први замјеник савјетника за националну безбједност Џон Фајнер разговарао је са предсједником Србије Александром Вучићем и позвао да Србија повуче своје оружане снаге стациониране у близини административне линије и спусти ниво приправности. У одвојеном саопштењу се наводи да је Фајнер позвао Приштину да повуче полицију из општинских зграда.
Бијела кућа (фото: EPA-EFE / MICHAEL REYNOLDS) -
Бијела кућа (фото: EPA-EFE / MICHAEL REYNOLDS)

У саопштењу Бијеле куће се наводи да је Фајнер истакао забринутост САД због напете ситуације на сјеверу Косова и Метохије, као и да је позвао све стране да предузму кораке у циљу деескалације ситуације.

Фајнер је позвао да се апелује на демонстранте да остану мирни.

Он је поновио да САД очекују од обје стране да у потпуности спроведу споразум о нормализацији који је постигнут у Бриселу и у Охриду раније ове године.

У одвојеном саопштењу Бијеле куће се наводи да је Фајнер разговарао и са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, и да је позвао власти у Приштини да омогуће новоизабраним предсједницима општина да обављају своје дужности са алтернативних локација и да повуче полицијске снаге из општинских зграда.

У истом саопштењу наводи се да је Фајнер поздравио спремност Куртија да ради на стварању услова за нове изборе, као и да је у разговору са Куртијем поновио да САД очекују од обје стране да се поново ангажују у дијалогу уз подршку ЕУ и да у потпуности спроведу споразум о нормализацији, пренео је Танјуг.