latinica  ћирилица
03/06/2023 |  08:40 ⇒ 10:13 | Аутор: sputniknews.com

Дан жалости у Индији: У жељезничкој несрећи погинуло најмање 288 људи, 900 повријеђених (ВИДЕО)

Најмање 288 људи је погинуло, а 900 је повријеђено у судару возова у источној индијској држави Одиша, што је највећа жељезничка несрећа у Индији у овом вијеку.
Жељезничка несрећа (фото: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY) -
Жељезничка несрећа (фото: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY)

Званичници кажу да се очекује да ће број погинулих расти.

Више од 200 возила хитне помоћи послато је на лице мјеста у округу Баласор, рекао је локални званичник Одише Прадип Џена.

Претпоставља се да је један путнички воз искочио из шина и преврнуо се на супротни колосијек прије него што га је ударио други воз касно у петак.

Индијски премијер Нарендра Моди рекао је да је узнемирен због несреће и да мисли на ожалошћене породице.

- Спасилачке операције су у току на мјесту несреће, а погођенима се пружа сва могућа помоћ - написао је Моди на Твитеру.

Министар унутрашњих послова Амит Шах назвао је инцидент дубоко мучним.

У држави је проглашен дан жалости.

Претпоставља се да је неколико вагона воза "Коромандел експрес" искочило из шина око 13.30 часова у петак по средњеевропском времену, а поједини од њих су завршили на супротном колосијеку, након чега је други воз "Ховрах суперфаст експреса" ударио у преврнуте вагоне.

Индијски званичници рекли су да је у инцидент умијешан и теретни воз који је стајао на том дијелу пруге, не наводећи додатне детаље, пренио је Танјуг.

Највећа жељезничка несрећа у Индији догодила се 1981. године када је препун путнички воз излетио са шина у ријеку током циклона у држави Бихар и када је погинуло најмање 800 људи.