latinica  ћирилица
03/06/2023 |  09:47 ⇒ 09:58 | Аутор: sputniknews.com

Кијев: Чврсто смо затворили врата прегоровима са Москвом и нећемо их отварати

Кијев је чврсто затворио врата преговорима са Москвом и не планира да их отвара, изјавио је секретар Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине Алексеј Данилов телевизији Рада.
Кијев (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO) -
Кијев (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

- Не само да смо затворили врата, ми не планирамо ни да их отворимо, она су веома чврсто затворена. Знате да постоји одлука Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине тим поводом - да са предсједником Русије Владимиром Путином не планирамо никакве преговоре - рекао је он.

Према ријечима Данилова, мишљење других земаља на тему преговора се објашњава тиме што они штите сопствене интересе и остварују одређене процесе за своје потребе.

Претходно је специјални представник Кине за Евроазију Ли Хуи, након европске турнеје чији је циљ био рјешавање украјинске кризе, казао да се тренутно стране у украјинском сукобу суочавају са потешкоћама да сједну за преговарачки сто, али да је исто тако потребно да неко иступи напред и постигне консензус.

Он је нагласио и да се Украјина, Русија, као и многе европске земље, надају да ће се украјинска криза ријешити мирним путем, док је за Кину рекао да је спремна да створи услове за одржавање преговора.