latinica  ћирилица
03/06/2023 |  10:08 ⇒ 14:48 | Аутор: РТС

Погледајте размјере најгоре жељезничке несреће у Индији у овом вијеку (ФОТО/ВИДЕО)

Најмање 288 људи је погинуло, а 900 је повређено у судару возова у источној индијској држави Одиша, што је највећа железничка несрећа у Индији у овом веку, пишу Индија тудеј, Си-Ен-Ен и Би-Би-Си, а преноси РТС.
Жељезничка несрећа у Индији (фото: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY) -
Жељезничка несрећа у Индији (фото: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY)

Званичници кажу да се очекује да ће број погинулих расти.

Шеф ватрогасне службе Судхансху Саранги рекао је за Прес Траст оф Индија да је више од 850 људи повријеђено, а да се многи од њих налазе у критичном стању.

Више од 200 возила хитне помоћи са 100 љекара, послато је на лице мјеста у округу Баласоре, рекао је локални званичник Одише, Прадип Џена.

У акцији спасавања учествује и на стотине ватрогасаца, полицајаца и паса трагача.

Жељезничка несрећа у Индији (фото: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY)

Претпоставља се да је неколико вагона воза "Коромандел Експрес" искочило из шина, а поједини од њих су завршили на супротном колосијеку, након чега је други воз "Ховрах суперфаст експреса" ударио у преврнуте вагоне.

Индијски званичници рекли су да је у инцидент умијешан и теретни воз који је стајао на том дијелу пруге, не наводећи додатне детаље.

Индијски премијер Нарендра Моди рекао је да је узнемирен због несреће и да мисли на ожалошћене породице.

- Спасилачке операције су у току на мјесту несреће, а погођенима се пружа сва могућа помоћ - написао је Моди на Твитеру.

Министар синдиката жељезница Ашвини Ваишнав наредио је истрагу о трагичној несрећи.

- Издао сам налог да се спроведе истрага на високом нивоу како би се открило зашто се ова несрећа догодила - рекао је Ваишнав, преноси Индиа Тодаy.

Министар унутрашњих послова, Амит Шах, назвао је инцидент "дубоко мучним".

Дан жалости у Индији

Главни министар Одише Навин Патнаик прогласио је једнодневну државну жалост.

Индијска влада најавила је новчану помоћ породицама страдалих, као и повријеђенима у овој несрећи.

Индија има једну од највећих жељезничких мрежа на свиету и несреће су веома честе, упркос томе што је влада претходних година улагала стотине милиона долара у побољшање инфраструктуре.

Највећа жељезничка несрећа у Индији догодила се 1981. године када је препун путнички воз излетио са шина у ријеку током циклона у држави Бихар и када је погинуло најмање 800 људи.