latinica  ћирилица
03/06/2023 |  13:03 ⇒ 15:17 | Аутор: СРНА

Минић: Влада Српске у континуитету мјерама побољшава положај пољопривредника

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је да Влада Српске у континуитету покушава мјерама да побољша положај пољопривредника и да ће тако и да настави, а да је позадина континуираних напада на њега из бијељинске Градске управе политичке природе.
Саво Минић - Фото: РТРС
Саво МинићФото: РТРС

Минић је за Срну нагласио да је поносан на подстицај од 500 КМ по хектару засијане површине и да ће то увијек истицати.

- Тај подстицај је лијеп бонус када је цијена пшенице виша, а сигурно је од помоћи и у годинама када то није тако. Али ако неко очекује да држава може у цјелости да гарантује произвођачима да ће без обзира на тржишне околности лијепо зарадити сваке године, то није реално и ја таква обећања нисам и нећу да дајем - рекао је Минић.

Он је навео да је увијек спреман да одговори на сваку аргументовану критику и да на сваку оправдану примједбу покуша наћи начин да ствари коригује и поправи, али да је, када су оптужбе очигледно искључиво политикантски напад, препун личних напада и увреда, заиста тешко дати неки разуман одговор.

Минић је додао да је оптужен што су објективни показатељи такви, да ће цијена пшенице, која јесте берзанска роба, ове године бити знатно нижа него прошле.

- Крив сам и што ће година према прогонозама бити знатно кишовитија са више непогода. Крив сам што се нисам сјетио извоза у Турску прошле године када нисам ни био министар!? У реду, да ли је рјешење да пољопривредницима кажем да ће цијена бити иста као прошле године када је због сукоба у Украјини она била веома висока? То су тржишне чињенице, као што је и метеоролошка ситуација чињеница - истакао је Минић.

Ресорни министар је навео да Влада Републике Српске у континуитету покушава мјерама да побољша положај пољопривредника и да ће тако и да настави, а да онога ко не жели да види напоре у том смјеру, не може натјерати да мисли другачије.

Минић је изразио увјерење да огромна већина пољопривредника препознаје чињеницу да је обезбијеђен највећи аграрни буџет до сада.

- Вјерујем да огромна већина пољопривредника препознаје чињеницу да је обезбијеђен највећи аграрни буџет до сада. Да се у континуитету разговара са свим удружењима и у реалном времену траже оптимална рјешења око свих проблема које током године искрсавају у сектору аграра, а они су сваке године присутни. У границама могућег и реалног чинимо све што можемо и мислим да људи то виде - поручио је Минић.

Он је рекао да је позадина континуираних напада из бијељинске Градске управе на њега политичке природе и да је постало јасно да је одабран као атрактивна мета и да је ово ко зна који по реду лични напад.

- Сад ми је мана и магистериј из економије и докторат из права. Школа, кућа, начелнички мандат, све наравно приказано ван сваког контекста. Иде се до те мјере лично да то већ добија облик неке врсте острашћености. Опет кажем, на објективне примједбе сам спреман да одговарам колико год је пута потребно, а овакав вид напада ми само указује да политичким опонентима представљам проблем. Ту им ипак не могу помоћи - закључио је Минић.