latinica  ћирилица
03/06/2023 |  13:08 ⇒ 13:08 | Аутор: СРНА

Спремна институционална подршка Српске манастиру Хиландар

Посланици Народне скупштине Републике Српске би на предстојећој редовној сједници у Бањалуци требали да разматрају Нацрт закона о очувању културног и историјског насљеђа манастира Хиландар, чији је циљ испуњавање законских и формално правних предуслова, те сталне и континуиране институционалне подршке и помоћи овој светињи.
Манастир Хиландар - обнова - Фото: СРНА
Манастир Хиландар - обноваФото: СРНА

- Српска би преко својих надлежних органа учествовала у организацији прослава, значајних датума, те обављала и друге послове од значаја за очување традиције и културе историјског насљеђа манастира Хиландар - наводи се у образложењу овог акта који је парламенту предложио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Усвајањем овог акта, како се наводи, биће створена могућност да се Хиландару обезбиједи стална, извјесна и сигурна финансијска подршка из буџетских средстава Српске.

У складу са овим законом планирано је да Влада Српске формира комисију за манастир Хиландар.

Редовна сједница Народне скупштине најављена је за уторак, 6. јуна.

Манастир Хиландар је основан 1198. године као самоуправна монашка установа. Једиствен је центар српске духовности, културе, традиције и образовања, те представља непроцјењиву вриједност за српско културно и историјско насљеђе.

Заједно са цјелокупном баштином Свете горе уписан је у Листу свјетске културне и природне баштине УНЕСКА.