latinica  ћирилица
03/06/2023 |  13:23 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Ледићи: Служен парастос за 24 убијена српска цивила (ВИДЕО)

У селу Ледићи на подручју федералне општине Трново данас је служен парастос за 24 српска цивила, жртве свирепог злочина који су прије 31 године починили припадници такозване Армије БиХ.
Трново - Ледићи - парастос - Фото: СРНА
Трново - Ледићи - парастосФото: СРНА

Парастос код спомен-обиљежја служио је парох трновачки Његослав Јелисић, који је истакао да су убијени Ледићани били криви само зато што су носили крст и бреме православно.

Након парастоса, вијенце на спомен-обиљежје положиле су породице страдалих, делегације општина Источна Илиџа и Трново, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата са овог подручја, те представници Црвеног крста Републике Српске и Института за нестала лица БиХ.

У Ледићима је прије 31 година почињен стравичан злочина над мјештанима међу којима је убијено и дијете од годину и по.

Злочин су 3. јуна 1992. године у вечерњим часовима починили припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу убијено је 10 чланова породице Васић, цијела породица Тешановић, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић која је имала 92 године, а најмлађа Милан Тешановић који је имао само 18 мјесеци, а којем су, према извјештају патолога, злочинци ломили нејаке руке и ноге.

Село је опљачкано, спаљено и разорено, да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.