latinica  ћирилица
03/06/2023 |  13:41 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Кошарац: Ставове Српске утврђују њене институције и руководство

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да ставове Републике Српске утврђују њене институције и руководство, те да су они обавезујући за српске политичке представнике на свим нивоима власти у БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Окупљени смо око Устава, институција Републике Српске и политичких процеса које води њено руководство. То је политика од које не одступамо и то у коначници треба да буде јасно сваком странцу који покушава да наметне или излобира било каква рјешења - поручио је Кошарац у изјави за Срну.

Коментаришући покушај шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да утиче на начин гласања српских представника у Парламентарној скупштини БиХ, Кошарац је истакао да је унапријед пропала активност, јер представници Српске гласају у интересу српског народа и свих њених грађана, а не по жељама међународне заједнице.

- Покушај Сатлеровог лобирања у Српској је спој неугодног са бескорисним. Кажем неугодног, јер му сигурно није било пријатно да покушава нешто за шта унапријед зна да неће проћи. Уједно и бескорисно, јер је изгубио вријеме умјесто да енергију уложи у рјешење питања значајних за све грађане - навео је Кошарац.

Он је додао да при томе првенствено мисли на проблем изградње спорног одлагалишта на Трговској гори и индолентан однос Сатлера и Делегације ЕУ у БиХ.

- Сатлер је очигледно промашио адресу! Тражили смо да нам помогне у контактима са Бриселом, како бисмо заштитили наше грађане и животну средину у случају Трговске горе. Но, умјесто да лобира у Европској комисији и истински допринесе нашој борби, он дангуби у Бањалуци покушавајући да наметне нека рјешења - поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, шефу Делегације ЕУ у БиХ такође би било боље да се посвети одласку странаца из институција БиХ и укидању ОХР-а данас када ова земља има кандидатски статус.

- Нека Сатлер прво реализује оно што је Европа рекла - одлазак странаца из институција и укидање ОХР-а, али и штетних утицаја које и он врши - додао је Кошарац.

Како је истакао, све више постају јасни и очигледни двоструки аршни и лицемерје Делегације ЕУ.

- Зато нека их не чуди што грађани све мање вјерују у ЕУ и европску перспективу - поручио је Кошарац.