latinica  ћирилица
03/06/2023 |  14:31 ⇒ 17:01 | Аутор: РТС

ЕУ: Хитно вратити мир на сјеверу КиМ, у супротном биће негативних посљедица

Европска унија најоштрије осуђује насилне акте против грађана, трупа Кфора, органа за спровођење закона и медија на сјеверу Косова и Метохије. Насиље се могло избјећи и мора се избјећи у будућности, наведено је у саопштењу које је у име 27 земаља чланица издао високи представник Жозеп Борељ.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Из Европске уније истичу да стоје иза мисије Кфора и Еулекса у испуњавању њихових мандата.

У саопштењу које је потписао Борељ позивају се Београд и Приштина "да одмах и безусловно предузму мјере за деескалацију, престану да користе реторику подјела и уздрже се од било каквих даљих некоординисаних акција".

Истичу да хитно треба вратити мир.

- Европска унија је спремна да спроведе одлучне мјере. Неуспјех деескалације тензија довешће до негативних посљедица - истакнуто је у саопштењу.

Наглашавају да очекују да Приштина одмах обустави полицијске операције у близини општинских зграда на сјеверу Косова и Метохије.

- Градоначелници треба привремено да обављају своје дужности у другим просторијама. Пријевремене изборе треба расписати што је приије могуће у све четири општине и организовати на потпуно инклузиван начин. Очекујемо учешће Срба са КиМ на овим изборима - пише у саопштењу.

Из ЕУ изражавају забринутост и због подизања борбене готовости Војске Србије.

Брисел тражи да се обје стране понашају одговорно.

- Очекујемо да се одмах ангажују у дијалогу који води ЕУ како би се пронашло одрживо рјешење за ситуацију на сјеверу Косова које гарантује безбједност, сигурност и партиципативну демократију за све грађане и отвара пут за спровођење Споразума о путу нормализације и његовог Анекса. То укључује и почетак рада на успостављању Заједнице општина са српском већином без даљег одлагања или предуслова - наведено је у саопштењу Европске уније.