latinica  ћирилица
03/06/2023 |  15:40 ⇒ 17:24 | Аутор: sputniknews.com

Боцан-Харченко: Ситуација на Косову и Метохији може довести до обнове крвопролића

Да тако отворено и очигледно било који потези Приштине остају некажњени, свима је јасно и то је за Запад рањиво мjесто, и на ту болну тачку врло успјешно је притисла Марија Захарова, када је подвукла да постоји критика упућена Приштини, али и питала гдје су санкције, изјавио је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

- Сви смо томе били свједоци и редовно разговарали на тему кризе која се стално понавља и која је ишла ка заоштравању из различитих разлога. Али, сада се нећемо враћати назад, зато што у овом тренутку имамо ситуацију коју би требало оцијенити, и заиста ова растућа тензија није почела ове недјеље, односно прошлог петка, већ је присутна дуже вријеме - рекао је Боцан-Харченко за РТ Балкан.

Он је рекао да је ситуација опасна јер би могло да дође до избијања још већег сукоба, конфликта и обнављања крвопролића на сјеверу Косова, а онда, како је напоменуо, може да дође и до ширења тензија на цијели Балкан, или бар на један дио балканског региона.

- Не могу да се сјетим ниједног проблема који је изникао у току конфликата у бившој Југославији, који је био ријешен потпуно, поуздано и праведно. И зато жаришта остају. Осим Косова могу да наведем као примјер и Босну и Херцеговину, Републику Српску, постоји цијели комплекс проблема који је везан за тај дио балканског региона. Хтио бих и да напоменем стремљење различитих албанских лидера и у Тирани и ван ње, ка стварању велике Албаније, што представља стални извор провокација у региону, као и увијек кроз историју. Крвопролиће на Косову, у Србији, је опасно само по себи, зато што ће Србија као највећа и најважнија земља региона бити увучена у конфликт, али је опасно и због саме могућности да се створе сукоби и у другим дијеловима Балкана - рекао је он.

Како је нагласио, Европска унија, као и Запад у цјелини, показивали су све вријеме једностран приступ у рјешавању проблема, наравно и прије почетка преговора који се називају дијалог Приштине и Београда уз посредовање Европске уније.

- Тешко да можете да нађете неки случај или етапу у рјешавању проблема у бившој Југославији, почевши од 1991. године, када је Европска унија имала потпуно непристрасан став. И стремљење да се подржи противник Србије увијек је било присутно, посебно у рјешавању проблема Косова. Зато не могу да кажем да смо имали било какве илузије и да смо се тјешили надом када су почели преговори, када је било ријечи о томе да их и Русија подржи, и да бисмо помогли и у Уједињеним нацијама да добију одобрење Генералне скупштине. Да, то смо урадили и ЕУ нас је увјеравала да ће играти улогу, како они сами воле да кажу, поштеног посредника - рекао је Боцан-Харченко.

Али, како је истакао, то се није десило.

- Ми нисмо то тек сад схватили и главно је то да су кључни договори који су били постигнути прије више од десет година, прије свега имам у виду Заједницу српских општина, остали само на папиру. Да је постојала жеља таквог посредника као што је Европска унија коју подржава Америка, они би врло лако убиједили Приштину да спроведе потписано. Јасно је да није било такве жеље, а постојала је жеља да хушкају Приштину да тај документ користе само као параван да би се припремила за успостављање потпуне контроле над сјевером Косова. То је заправо прави разлог. Да је испуњен договор о формирању ЗСО у потпуности, онако како је формулисан и потписан, без изузимања дијелова и под потпуном контролом, на сјеверу Косова не би било већине ових проблема, и не бисмо били свједоци тако опасне ескалације и нових хошкања на сјеверу покрајине - рекао је Боцан-Харченко.

На питање са чиме су повезани покушаји да се кривица за сукобе пребаци на оне који протестују на Косову и Метохији, Боцан-Харченко је одговорио упитно - са чиме су повезани било који њихови покушаји у било којој ситуацији.

- У сваком одговору се враћам на већ давне догађаје, али ту се види једна те иста логика. Сада, као и много пута раније, то је покушај да се сва кривица свали на Србе. Узмите рат у Хрватској, Босни и Херцеговини, на Косову прије агресије НАТО, увијек се кривица сваљивала на Србе - подсјетио је он.

- То је још један примјер да се кривица сваљује на локалне Србе, и у неким изјавама које смо чули са Запада, и на Београд, који наводно подстиче агресивне снаге на сјеверу Косова. Уствари, ако погледамо чињенице и реалан развој ситуације од петка, видимо да су агресију показали представници Приштине. То је доказано. Предсједник Србије Александар Вучић је на нашем састанку у уторак показао и ставио на папир хронологију догађаја. То је предао и земљама Квинте, гдје се све јасно види, ко хоће да види реалну слику, а то је да је све почело провокацијом косовских специјалаца, док је Кфор отворено стао на страну Приштине, чиме су фактички постали тјелохранитељи тзв. косовских специјалних јединица, и прикривали их. А специјалци су агресивно дејствовали и пуцали сакривени иза леђа Кфора - рекао је амбасадор.

Тако да је, како наглашава, слика сасвим јасна. Боцан-Харчнко је подсјетио да је Русија стално указивала на опасност и могућу ескалацију напетости.

- Што се тиче Срба који су започели протест управо као миран, никакве агресије није било и јасно је да је он био оправдан и да је морао да се деси због тзв. избора у априлу и свега што им је претходило. Ми смо то и очекивали. Русија је о томе говорила и на засједању Савјета безбједности УН. Стално смо указивали на опасност и могућу ескалацију напетости - рекао је он.

На питање зашто су избори за градоначелнике проглашени легитимним, када је излазност била мања од четири одсто, Боцан-Харченко је рекао да је то још једна лаж и фалсификат Запада.

- Одговор је веома прост, мени није познато, али мислим да је ово случај без преседана да се избори признају, подржавају, говори да је све то законито, легитимно, без обзира на излазност од три одсто. Ако ћемо искрено, сама прича о излазности, када је свеукупно изашло свега три одсто грађана, и то само албанско становништво, а Срби уопште нису учествовали или бисмо могли да их избројимо на прсте једне руке, сигурно је да се такви избори не могу признати. То је очигледно. Да би избори успјели, и то је најважније, неопходни су вам гласачи, којих у овом случају није било. Ријеч је о организовању избора као параван и камуфлажа за довођење албанских градоначелника у четири српске општине. То је сасвим очигледно и Запад је то признао и знао, и управу ту идеју и шему гурао - рекао је Боцан-Харченко.

Говорећи о томе зашто власти самопроглашеног Косова не излазе у сусрет српском становништву, већ игноришу његове интересе он каже да не би говорио о уступцима, већ о разумним компромисима, који су формално били проглашени циљем дијалога Београда и Приштине, како би се односи нормализовали.

- И да је ЕУ дјеловала непристрасно, и вршила притисак на Приштину без обзира што је све више присутно мишљење, такође формирано од стране Запада, да је Приштину тешко дисциплиновати, да су постали превише самостални, све то није тачно, већ је чињеница да се на Приштину уопште и не врши притисак. И наравно у таквој ситуацији, приштински режим може да ради шта му падне на памет и да праволинијски штити само своје интересе. А њихов интерес сигурно није нормализација односа са Београдом и гаранција безбједности и нормалног живота за Србе на сјеверу, него наметање пуне контроле на цијелој територији аутономне покрајине, укључујући и дијелове гдје живе Срби, и то је циљ - рекао је он.