latinica  ћирилица
03/06/2023 |  16:13 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

Српски интелектуалци упутили апел за мир представницима ЕУ и Квинте

Више од 150 интелектуалаца и грађана, припадника српске заједнице из свих крајева Косова и Метохије, упутило је апел за мир представницима ЕУ и земаља Квинте, у којем захтијевају да хитно предузму мјере за деескалацију кризе на сјеверу, очување мира и безбједности и стварање услова за примјену недавно усвојеног Споразума о нормализацији.
Звечан (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, илустрација) -
Звечан (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, илустрација)

Потписници апела у саопштењу за јавност истичу да вјерују да само ЕУ и најмоћније западне земље могу да изврше притисак на /премијера самопроглашеног Косова/ Аљбина Куртија да спроведе неопходне мјере, почевши од повлачења свих специјалних полицијских јединица са сјевера Косова.

То се, како су прецизирали, односи на повлачење специјалаца не само из општина него и из новоизграђених база и са контролних пунктова, јер је њихово присуство у супротности са Уставом /самопроглашеног/ Косова и Бриселским споразумом из 2013. године.

Потписици апела захтијевају и да политички представници косовских Албанаца који немају демократски легитимитет да представљају локалне заједнице у тим срединама напусте општинске зграде и друге јавне објекте у административним центрима на сјеверу Косова.

Они истичу да је уз то неопходно да се обезбиједи неометан присту постојећим службеницима локалне администрације њиховим канцеларијама до организације нових избора.

Осим тога, они траже размјештање јединица Кфора и Еулекса на сјеверу Косова с циљем очувања мира до тренутка безусловног повратка локалних Срба у полицију, што мора укључити и јаке гаранције за поштовање специфичних надлежности Регионалног полицијског директората Сјевер, које су дефинисане Бриселским споразумом, али су дерогиране одлукама Владе у Приштини до краја 2021. године.

Како се наводи у апелу, неопходна је примјена члана седам Споразума о нормализацији којим се гарантује право на самоуправу у српским заједницама на Косову, као и формализација статуса Српске православне цркве.

Уз захтјев за формирање Заједнице општина са српском већином у складу са Бриселским споразумом и Општим принципима за формирање Заједнице општина са српском већином из 2015, потписници апела траже да се након прилагођавања правног оквира ради формирања Заједнице организују демократске изборе у општинама на сјеверу Косова и створе услови за неометан и безуслован повратак Срба у институције.

На списку мјера је и примјена одлуке Уставног суда из маја 2016. године, којом се потврђује власништво манастира Високи Дечани над 24 хектара земљишта.

- Тражимо рјешавање свих случајева напада на Србе и њихову имовину, укључујући противзакониту експропријацију земљишта, недавне инциденте у којима је коришћено ватрено оружје од стране припадника безбједносних служби на Косову, као и јачање мјера безбједности
у српским срединама на Косову - наводи се у апелу за мир.

Потписници захтијевају и престанак демонизације српског народа у јавним наступима предсједнице /самопроглашеног/ Косова /Вјосе Османи/, премијера /Аљбина Куртија/ и других високих владиних званичника из редова албанске заједнице.

Срби окупљени око ове иницијативе поручују представницима ЕУ и земаља Квинте да од њихове одлучности зависи будућност српског народа,а од брзине дјеловања очување мира на Косову и Метохији, истичући да ће историја запамтити њихове наредне поступке.

- Ви који сте признали Косово обећањем да ће се изградити мултиетничко и демократско друштво и који сте годинама радили на афирмацији његове независности имате историјску и моралну одговорност према судбини српског народа који живи на овим просторима - закључили су потписници апела за мир.