latinica  ћирилица
03/06/2023 |  18:14 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Трећи Ердоганов мандат - позвао на јединство и јачање државе (ВИДЕО)

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган положио је заклетву у парламенту Турске и преузео дужност шефа државе. Ердоган је овим чином и званично започео трећи мандат предсједника државе.
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE) -
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE)

Заклињем се својом чашћу и интегритетом пред великом турском нацијом и историјом да ћу чувати постојање и независност државе, да ћу се придржавати Устава, владавине права, демократије, принципа и реформи Ататурка, и принципа секуларне републике - рекао је Ердоган.

Ердоган је након свечаног полагања заклетве напустио турски парламент, одакле је у пратњи најближих сарадника стигао до Аниткабира, маузолеја оснивача модерне Републике Турске Мустафе Кемала Ататурка.

- Благословени смо што служимо нашој нацији још пет година. Неуморно ћемо радити на томе да наш "вијек Турске" остваримо. Као предсједник Турске, наставићу заједно са мојим сарадницима да величам нашу нацију и да уздижемо наш народ - рекао је Ердоган.

Потом је услиједила раскошна церемонија у предсједничкој палати на којој је Ердоган у присуству бројних званица позвао на јединство и јачање државе.

- Вјерујем да су ови избори на којима је предсједнички систем добио потврду народа, отворили врата новог периода пред нашим народом. Наставићемо снажно радити да залијечимо ране разорног земљотреса, а жртве земљотреса што прије вратимо у њихове домове. Још једном обећавамо да ћемо наставити јачати јединство и братство нашег народа и оснаживати нашу државу. Нека нам Бог помогне на том путу - рекао је он.

Церемонији инаугурације у предсједничкој палати присуствовали су и предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Ово је Ердогану трећи предсједнички мандат, након што је побиједио у другом кругу избора и тиме продужио дводеценијску владавину за још пет година.

Очекује се да ће Ердоган вечерас представи и свој нови кабинет.