latinica  ћирилица
03/06/2023 |  19:10 | Аутор: СРНА

Шулић: Додик ће остати на власти док год народ буде бирао своје представнике

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић изјавио је да међународна заједница треба да зна да је предсједник Републике Српске Милорад Додик избор народа и да ће остати на власти док год народ Републике Српске буде легално и легитимно бирао своје представнике.
Денис Шулић - Фото: РТРС
Денис ШулићФото: РТРС

- Међународна заједница треба да зна да је Додик избор народа Републике Српске, да на легалан и легитиман начин побјеђује дуго година на изборима и тако ће то остати док год Милорад Додик и СНСД и ми сви око Милорада Додика будемо радили у интересу грађана Републике Српске, а не страних амбасада и одређених међународних организација - рекао је Шулић.

Он је, поводом изјаве шефа Представништва Републике Српске у Москви Душка Перовића да Запад припрема насилни сценарио за уклањање Додика са власти, истакао да Република Српска остаје посвећена миру и чувању дејтонских надлежности које је добила Дејтонским споразумом, као и да Велика Британија и САД уназад неколико година поготово имају ретроградне утицаје у БиХ.

Шулић је додао да не жели да каже да је то ретроградни утицај САД и Велике Британије, него њихових тзв. дипломатских представника који су често под утицајем политичког Сарајева.

- А зашто су они под утицајем политичког Сарајева, да ли због неког финансијског или неког другог аспекта, не бих желио да улазим, али својим радом највише штете тим државама које су велике и озбиљне државе, а њихови дипломатски представници овдје у БиХ кад год дођу раде све да покажу да нису достојни да представљају тако велике државе - нагласио је Шулић.

Он је рекао да ће Република Српска наставити да сарађује са свима и да има своје братске односе са Русијом и Кином које ревносно чувају Дејтонски споразум, као и сарадњу са различитим европским земљама и земљама из региона.

- Посвећени смо миру, посвећени смо поштовању Дејтонског споразума. Милорад Додик ће остати на власти док год народ Републике Српске буде легално и легитимно бирао своје представнике, а то ће бити пуно, пуно дуже него што је животни вијек свих тих дипломата који су овдје у БиХ - истакао је Шулић.

Шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић изјавио је да амерички и британски амбасадори у Сарајеву Мајкл Марфи и Џулијан Рејли, уз подршку Кристијана Шмита припремају насилан сценарио за уклањање са власти предсједника Републике Српске Милорада Додика.

- Очекујемо раст напетости у БиХ - рекао је Перовић за "Руску газету".