latinica  ћирилица
03/06/2023 |  19:25 ⇒ 22:36 | Аутор: РТРС

Додик: Не може амбасадор мијењати Дејтонски споразум и Устав

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ниједан амбасадор, укључујући и америчког, немају право да мијењају Устав БиХ, односно Дејтонски споразум чији је он саставни дио, већ то могу искључиво Српска и Федерација БиХ као уговорне стране.
Додик Милорад (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Додик Милорад (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

Додик је рекао да је амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи препотентан, арогантан и да не уважава чињенице.

- Он прича како "није Бакир /Изетбеговић/ ни СДА бошњачки народ, није Додик ни СНСД српски народ", али ето није ни Марфи америчка влада, ни америчка држава, ни народ, већ обични смутљивац - рекао је Додик у Анкари, говорећи о Марфијевој изјави да је Дејтонски споразум "почетна тачка - темељ који треба надоградити" и да "није сам себи циљ као што то представљају неки у Републици Српској".

Из онога што Марфи говори, додао је Додик, апсолутно се види његова препотенција и колика је ароганција и неуважавање чињеница.

- Он говори да Дејтонски споразум није дефинитиван, да је неки темељ и да су они примјењивали силу зато што нису могли да приволе стране у БиХ да се договоре. Он се хвали чињеницом да су примјењивали силу и притисак да би дошли до рјешења које им одговара - рекао је Додик.

Он је истакао да је Марфи дошао у БиХ "да би вратио ту методологију на сцену".

- Апсолутно није у праву. Кад год нешто говори говори како Република наводно нешто не разумије. Ми савршено добро разумијемо да је Дејтонски споразум потписан, а да су САД, Руисија, Њемачка, ЕУ, Француска и Велика Британија гаранти, односно свједоци тог споразума и да немају никаква овлаштења о његовом развоју. Једино овлаштење које имамо је уставна позиција, а то је да стране - Република Српска и ФБиХ могу да се договоре о неким стварима и промјенама Устава, а не амерички или било који амбасадор - истакао је Додик.

Додик је, поводом изјаве шефа Представништва Републике Српске у Москви Душка Перовића да Запад припрема насилни сценарио за уклањање Додика са власти, рекао да није разговарао с њим о томе, али да се већ дуже вријеме о томе прича.

Перовић је изјавио да амерички и британски амбасадори у Сарајеву Мајкл Марфи и Џулијан Рејли, уз подршку Кристијана Шмита припремају насилан сценарио за уклањање са власти предсједника Републике Српске Милорада Додика.