latinica  ћирилица
03/06/2023 |  19:43 ⇒ 21:21 | Аутор: РТРС

Када родитељ који брине о дјетету има право на боловање без умањења плате? (ВИДЕО)

Боловање за његу дјетета млађег од 18 година због тешког оштећења здравља, сада прописује породични љекар и више није потребно рјешење Фонда здравственог осигурања.
Фонд здравственог осигурања - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурањаФото: РТРС

Ово је једна од новина у Правилнику о одобравању боловања.

Према Закону о здравственом осигурању, запослени родитељи за његу дјетета имају право на боловање у трајању од четири мјесеца током текуће године. Родитељи дјеце обољеле од малигних болести имају право на нето плату од 100 одсто за вријеме боловања.Анђелка Ступар мајка је тринаестогодишњег дјечака који болује од ријетке болести метаболизма. Вук захтијева констатну 24-часовну бригу. Уз посао који његова мајка обавља то је веома тешко. Каже да ће промјене у регулисању боловања добро доћи многим родитељима, међутим указује и на одредбе које многима неће одговарати.

- Проблем са овим новим правилником је тај што уведена првостепена комисија. Уколико ми родитељи који водимо бригу о тешко обољелима морамо да идемо на првостепену комисију уколико је боловање дуже од 30 дана што раније није било - каже Анђелка Ступар. 

Љекари појашњавају да је првостепена комисија неопходна након боловања од 30 дана. Кажу да је процедура иста као са свим другим боловањима. Сви захтјеви се морају испунити, јер ако је један од родитеља незапослен, онда други нема право на боловање.

- Сваки доктор породичне медицине мора да утврди статус другог родитеља. Ми морамо евидентирати у здравствени картон пацијента статус другог родитеља, без обзира да ли је брачни или ванбрачни статус - рекла је Косана Станетић, начелница породичне медицине Дома здравља Бањалука.

Новим првилником обухваћена су и дјеца обољела од малигних болести. Њихово лијечење траје између шест и 12 мјесеци. Иницијативу за измјену закона покренуло је њихово удружење још 2015. године, када су инсистирали да родитљима изостанак са посла буде плаћен.

- Ово је велико олакшање. Чим је лакше родитељу, значи да је задовољнији, јер може више времена да проведе са дјететом и наравно још ако нема умањења плате - каже Милан Берић, предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести.

Из Фонда здравственог осигурања појашњавају да се боловање може искористити по потреби током године. Ова правила односе се на дјецу до 18 година која имају тешко оштећене здравственог стања. Родитељи дјеце обољеле од малигних болести имају право на нето плату у износу од 100 одсто за вријеме боловања.

- Осим овог права за родитеље дјеце која имају право до четири мјесеца, постоје и друге могућности за родитеље. На примјер, ако дијете млађе од 15 година има температуру, вирус.. родитељ у току године има право на боловање од 15 дана - рекла је Дарија Филиповић Остојић.

Право на боловање имају и родитељи у случају болничког лијечења дјетета, независно да ли се ради о лијечењу у здравственим установама у Српској или изван. Новим законом прецизирано је да је обавеза осигураника који се налази на боловању да се сваких 15 дана јавља свом породичном љекару, ради обављања контролних прегледа.