latinica  ћирилица
03/06/2023 |  21:54 ⇒ 21:54 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије у понедјељак служи литургију у Охриду

Његова светост патријарх српски Порфирије 5. јуна, на Духовски понедјељак, служиће Литургију у храму Свете Софије у Охриду, чиме ће свечано бити обиљежена прва годишњица од када је српски патријарх уручио Томос о аутокефалности Македонске православне цркве Његовом блаженству архиепископу скопском и македонском Стефану.
Патријарх Порфирије (Фото: spc.rs) -
Патријарх Порфирије (Фото: spc.rs)

Патријарх Порфирије служиће литургију у древном храму у Охриду на позив архиепископа Стефана, саопштено је вечерас из Српске православне цркве.

Приликом уручења Томоса патријарх Порфирије је рекао да Македонска православна црква - Охридска архиепископија има не само услове, него и потребу и могућност да се организује као аутокефална црква.

- Испоставља се да је то најбољи могући начин и метод за живот Православне цркве и наше православне браће и сестара у Северној Македонији. Зато оно што смо већ реализовали служењем Литургије у Скопљу данас осећамо да треба јавно пред свима и документом који се зове Томос да обзнанимо пуноћи Цркве - истакао је тада патријарх српски, подсјећа се у саопштењу.