latinica  ћирилица
04/06/2023 |  10:27 ⇒ 10:34 | Аутор: РТС

У Индији 288 погинулих у жељезничкој несрећи, спасиоци и чланови породица претражују вагоне (ФОТО/ВИДЕО)

Спасиоци и породице жртава претражују вагоне након најтеже жељезничке несреће у Индији посљедње двије деценије, у којој је најмање 288 особа изгубило живот, пише Ројтерс, а преноси РТС.
Жељезничка несрећа у Индији (Фото: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY) -
Жељезничка несрећа у Индији (Фото: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY)

Радници данас са тешком механизацијом рашчишћавају пруге, док рођаци путника који су били у возу у тренутку несреће посматрају у страху, јер многи од њих не знају шта се догодило са члановима њихових породица.

За то вријеме 1.000 људи је укључено у акцију спасавања.

У пословном центру, гдје се дoвозе тијела нa идентификацију, десетине људи чека, са личним картама и фотографијама својих најближих.

Још пет тијела донесено је у школу која се налази у близини несреће, а која се користи као мртвачница.

- Не знамо колико ће још тијела донети - рекао је један медицински радник.

Превоз преживјелих индијаца специјалним возом (фото: EPA-EFE/IDREES MOHAMMED)

Индијске жељезнице, које имају монопол у том саобраћајном сектору, саопштиле су да сваког дана превезу више од 13 милиона људи, међутим, како наводи Ројтерс, проблем представља застарјела инфраструктура.

Премијер Индије Нарендра Моди, кога сљедеће године очекују избори, обишао је у суботу мјесто несреће, разговарао са спасиоцима и срео неке од готово 1.200 повријеђених.

Индијски премијер Моди обилази мјесто несреће (фото: EPA-EFE/INDIA PRESS INFORMATION BUREAU)

Према прелиминарном извјештају, несрећа је посљедица нестанка сигнала.

Несрећа се догодила када је један од возова прешао са главног колосијека у споредни и сударио се са теретним возом који није био у покрету. То је довело до његовог исклизнућа и накнадног судара са трећим, надолазећим возом.

Породице погинулих добиће милион рупија (12.000 долара) одштете, док ће тешко повријеђенима припасти 200.000 рупија, а 50.000 рупија лакше повријеђенима.