latinica  ћирилица
04/06/2023 |  12:42 ⇒ 18:00 | Аутор: СРНА

У петак полагање камена темељца за нову болницу у Требињу

Камен темељац за изградњу нове болнице у Требињу, укупне вриједност 128.448.448 КМ са ПДВ-ом, биће положен у петак, 9. јуна, у овом граду уз присуство највиших званичника и грађана Републике Српске.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Тиме ће бити озваничен почетак реализације пројекта "Пројектовање, изградња и опремање нове ЈЗУ Болница Требиње" према принципу "кључ у руке", за који ће средства бити обезбијеђена из буџета Републике Српске.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је Срни да, након готово седам деценија, потреба и жеља грађана Требиња и Херцеговине постаје стварност - гради се нова болница.

- Изградња савременог болничког комплекса је стратешка визија и опредјељење руководства Републике Српске, а нова болница ће из коријена промијенити начин пружања здравствених услуга у Херцеговини. Здравствене раднике и пацијенте очекују врхунски услови за рад и лијечење, према стандардима најмодернијих болница - нагласио је Шеранић, те позвао све грађане овог краја да присуствују полагању камена темељца.

Он је подсјетио да ће се нови болнички комплекс простирати на површини од 41.080 метара квадратних и да ће тај простор бити комплетно уређен. Нова болница имаће више од 20 служби и одјељења и 223 кревета.

- Скучену и дотрајалу болницу какву сада имамо замијениће болница новога доба, какву грађани града Требиња и заслужују. Градимо савремене хируршке сале, ургентни блок, службе које до сада нису ни постојале, интензивне његе, специјалистичке амбуланте, одјељења за опоравак пацијената, комфорне болничке собе, итд. Медицинска опрема задовољиће стандарде посљедњих технолошких достигнућа и то је једна од тренутно највећих потреба - рекао је Шеранић.

Шеранић је подсјетио да Влада Српске и Министарство здравља и социјалне заштите остају опредијељени за изградњу нових болничких капацитета сходно плану развоја болничких здравствених установа и набавку медицинске опреме, а сљедећи корак након новоизграђене Болнице у Бијељини, потпуно реконструисаног и изграђеног Универзитетског клиничког центра Републике Српске, новоизграђене и потпуно опремљене Болнице у Источном Сарајеву, изградње нове Болнице у Добоју, као и реконструкције болница у Фочи и Зворнику, јесте савремени болнички комплекс у граду Требињу.

На тај начин се, подсјетио је он, остварује важан циљ који је Министарство, уз подршку руководства Републике Српске, зацртало прије неколико година, а то је исти квалитет и ефикасност здравствене услуге у цијелој Републици Српској, односно да пацијенти могу под истим условима да се лијече у Зворнику, Добоју или у Бањалуци, а сада и у Требињу.

Директор Болнице Требиње Недељко Ламбета нагласио је да ће градњу болнице пратити усавршавање и јачање медицинских тимова.

- Болница ће да задовољи потребе и пацијената из сусједних држава, јер сигурно да доласком еминентних стручњака, које професор Предраг Пешко планира да доводи у нову установу, као и едукацијом наших кадрова у Србији и Универзитетском клиничком центру Републике Српске, моћи ћемо да пружимо здравствену заштиту и његу и пацијентима из околних земаља коју у том дијелу немају -  поручио је Ламбета.

Он је рекао да се прије десетак година није довољно водило рачуна о специјализацијама, те тренутно Болница има 44 доктора специјалисте, 39 специјализаната и пет доктора медицине, и то још није довољно за објекат нове болнице.

- У наредном периоду ћемо настојати да то још појачамо. И овом приликом позивамо све младе докторе који су у потрази за послом и специјализацијом да се јаве, простора у требињској болници има. Већ смо кренули и у јачање средњег медицинског кадра - рекао је Ламбета.

Болнички објекат обухватаће одјељења онкологије, пулмологије, инфективно одјељење, одјељење психијатрије, неурологије, интерно одјељење, одјељење нефрологије, порођајно одјељење и гинекологију, одјељење хирургије и урологије, одјељење ОРЛ и офталмологије, ургентни блок са собом за опсервацију, дневне болнице: општа и онколошка, дијализа, хируршку, интернистичку и кардиолошку интезивна његу, полуинтезивну његу, опоравак пацијената - ангиографија и ендоскопија, опоравак пацијената - ОРЛ и офталмологија, одјељење за опоравак уз операциони блок, одјељење за опоравак уз блок оперативне гинекологије и акушерства и интезивну његу - неонатологија.

Предвиђена је медицинска опрема која треба да задовољи стандарде модерне болнице изграђене у складу са посљедњим технолошким достигнућима, према високим медицинским стандардима и адекватна за пружање планираних медицинских услуга.

Комплекс ће садржавати и пратећи објекат техничког блока, надстрешницу за санитетска возила, као и припадајуће колске и пјешачке комуникације заједно са паркинзима и зеленим површинама.

У Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци 9. фебруара свечано је потписан Уговор за реализацију пројекта "Пројектовање, изградња и опремање нове ЈЗУ Болница Требиње" према принципу "кључ у руке" са заступником изабране групе понуђача "Херц градња" д.о.о. Билећа.