latinica  ћирилица
04/06/2023 |  14:03 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Вулић: У тешким временима сачувати своју вјеру, традицију и обичаје

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је данас у Возући код Завидовића, гдје је присуствовала прослави славе Манастира Возућица, да је у овим тешким временима пуним изазова важно сачувати вјеру, традицију и обичаје.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

Вулићева је рекла Срни да јој је велика част и одговорност то што је кума овогодишње славе Манастира Возућица, за који је покренута иницијатива да буде стављен под заштиту Унеска.

Она је изразила задовољство што се српски народ окупља у овим тешким временима, пуним изазова.

- Драго ми је што српски народ у овим тешким временима, пуним изазова проналази овако битне датуме да се окупимо. Морамо сачувати нашу вјеру, традицију и обичаје, а то је у овом времену најбитније од свега - додала је Вулићева.

Говорећи о приступном путу до манастира који је у веома лошем стању, Вулићева је рекла да се може извршити одређени политички притисак како би се тај пут сачувао и како би се људима омогућило да лакше долазе до ове светиње.

Манастир Свете Тројице Возућица, задужбина краља Драгутина Немањића, прославио је своју крсну славу - Тројице или Духове у прусуству бројних Возућана који су дошли из разних крајева, из Српске, региона и свијета.

Кума славе ове године Сања Вулић је даровала манастир. Она је припремила славски колач и славско жито, а по завршетку Свете литургије и послужење за госте.

Кумство за манастирску славу за наредну годину од Вулићеве преузео је Радо Панић.

Манастир Возућица потиче из 14. вијека и задужбина је краља Драгутина Немањића. Манастир је обновљен послије рата и освештан прошле године.

Возућа у општини Завидовићи велико је српско стратиште одакле је расељено 1.920 породица, односно 7.860 становника.