latinica  ћирилица
04/06/2023 |  14:50 | Аутор: СРНА

Бањац: Покушај насилне смјене Додика изазвао би озбиљну реакцију народа

Предсједник НПС-а Дарко Бањац поручио је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик легално изабран и да би било какав насилан покушај његове смјене изазвао озбиљну реакцију српског народа.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

Поводом изјаве шефа Представништва Републике Српске у Москви Душка Перовића да амерички и британски амбасадори у Сарајеву, уз подршку Кристијана Шмита припремају насилан сценарио за уклањање са Додика са власти, Бањац је рекао да не вјерује да до таквог сценарија може доћи.

- Док год грађани Српске буду бирали своје представнике, вјероватно ће Додик бити предсједник. Очигледно нема другог начина да се он смијени, него неком интервенцијом. Они морају да знају да би се тог тренутка подигао српски народ - рекао је Бањац за Срну.

Према његовим ријечима, Република Српска не може бити погнуте главе, неће дати територијалне нити било које друге надлежности које јој припадају, а чији су гаранти њена изабрана власт, односно Народна скупштина, Влада и предсједник.

- Савјетовао бих Американцима, Енглезима, Шмиту и свим осталима да добро промисле прије него што било што буду урадили, јер су они овдје гости. Шмит није изабран одлуком Савјета безбједности УН и није високи представник. Лично сматрам да до тога никада неће доћи, јер знају да би се ми морали бранити јер је у питању наша слобода и опстанак - указао је Бањац.

Бањац је упозорио да српски народ никада не смије дозволити да му један Енглез, Нијемац или било који други странац руководи земљом и одређује ко ће бити његов представник.

- Очекујем и озбиљну реакцију и опозиције из Републике Српске јер сматрам да и њима није и интересу да их устоличе на такав начин. То би историја записала. Ипак, моје лично мишљење је да до тога никада неће доћи - закључио је Бањац.