latinica  ћирилица
04/06/2023 |  15:45 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Конференција ММФ-ХНБ: Све земље да ојачају отпорност на шокове

На конференцији ММФ-а и Хрватске народне банке у Дубровнику закључено је да је неопходно да све земље ојачају отпорност на шокове, примјеном политика усмјерених на благовремено идентификовање ризика, диверзификацију канала снабдијевања, повећање нивоа међународних резерви и јачање јавних финансија.
Дубровник (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT, илустрација) -
Дубровник (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT, илустрација)

На дводневној конференцији под називом "Креирање политике у немирним водама: подстицање отпорности у Централној, Источној и Југоисточној Европи", истакнуто је да ће те мјере омогућити земљама да се боље суоче с изазовима и обезбиједе стабилност и одрживост у будућности, саопштено је из Централне банке БиХ.

Тема конференције, на којој је учествовао и гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић, била је разматрање главних изазова с којима се наведене земље суочавају, с посебним фокусом на геополитичку фрагментацију, шокове у снабдијевању, укључујући и актуелну енергетску кризу, као и убрзане климатске промјене.

Учесници су дискутовали о могућностима за превазилажење ових изазова путем одговарајућих фискалних, монетарних и структурних мјера.

Софтић је од домаћих изазова издвојио оне који су везани за тржиште рада, демографску структуру, незапосленост и одлазак високообразоване и квалификоване радне снаге према земљама западне Европе.

Он је навео потребу за интензивирањем инвестиција у обновљиве изворе електричне енергије како би се обезбиједила средњорочна и дугорочна енергетска одрживост, што би требало имати у виду код нових програма ММФ-а са БиХ.

Софтић је посебно нагласио важност сарадње и заједничког рада, упркос трендовима фрагментације.

- Приближавање БиХ ЕУ отвара многе перспективе и користи за нашу земљу, привреду и грађане, што нас обавезује да побољшамо функционисање јединственог тржишта у БиХ. То ће убрзати наше напоре у приближавању Унији - истакао је Софтић.

На конференцији су учествовали генерални директор ММФ-а Кристалина Георгиева, гувернери централних банака земаља Централне, Источне и Југоисточне Европе, званичници ММФ-а, Свјетске банке, Европске банке за обнову и развој, Европске инвестиционе банке и других међународних организација.