latinica  ћирилица
04/06/2023 |  17:54 ⇒ 17:55 | Аутор: Б92

Доминација Ферстапена у Шпанији

Актуелни двоструки шампион свијета Макс Ферстапен побиједио је у Шпанији у свом Ред Булу.
Макс Ферстапен (Фото: EPA-EFE/Siu Wu) -
Макс Ферстапен (Фото: EPA-EFE/Siu Wu)

Никада у историји такмичења формуле 1 није забиљежено да неко побиједи на свакој трци у сезони, али Ред Бул би могао да буде први коме ће то поћи за руком.

Седам трка у сезони и седам побједа Ред Була од чега пет Макса Ферстапена и двије Серхија Переса.

Ферстапен је данас славио испред двојице Мерцедесових возача, Луиса Хамилтона на другом и Џорџа Расела на трећем мјесту.

Са пол позицијом (побједом у квалификацијама), побједом у трци и најбржим кругом трке стигао је до новог, трећег Гренд слема у каријери.

Ово је и први пут у сезони да екипа Мерцедеса има два болида на подијуму, а навијачи су изгласали Луиса Хамилтона као возача дана.

Возачи су публици приказали сјајну представу на аутодрому у Барселони, најбољу ове сезоне, јер су приказали обилажења и то на свим нивоима, ако се изузме доминантни Ферстапен који је водио од првог до посљедњег круга.

Иза Ферстапена, Хамилтона и Расела трку су завршили Серхио Перес, па Карлос Сајнс, Ленс Строл Фернандо Алонсо, Естебан Окон, Гвању Џоу и Пјер Гасли, а иза су Леклер, Цунода, Пијастри, Де Вриз, Хулкенберг, Албон, Норис, Магнусен, Ботас и Сарџент.

Треба истаћи и да није било жутих застава, као ни возила безбједности и да је трка била чиста, а да је Јуки Цунода једини био кажњен.