latinica  ћирилица
04/06/2023 |  19:49 ⇒ 05/06/2023 | 09:03 | Аутор: РТРС

Чудесан преокрет Србије за свјетску титулу!

Репрезентација Србије у баскету три на три одбранила је свјетску титулу након што је у финалу Свјетског првенства у Бечу савладала САД са 21:19.
Баскеташи Србије (Фото: КСС) -
Баскеташи Србије (Фото: КСС)

Послије невјероватног преокрета у самој завршници, и у потпуно лудој атмосфери у Бечу, Србија је тријумфовала поенима Михаила Васића, али тако што је од 15:19 преокренула до 21:19.

Американци су у већем дијелу сусрета имали предност, а предњачио је бивши НБА кошаркаш Џимер Фредет, који је затрпао кош "орлова" са пет двојки.

Посебно болне су биле у моменту када је Србија успјела да се врати до 14:14, јер је Фредет украо лопту и погодио једну, па још једну двојку за 15:18.

Стигле су САД и до 15:19, а онда најпре Мајсторовић, а онда и Стојачић убацују веома тешке двојке за ново изједначење.

Потом је Фредет желио да буде херој и два пута је себи искреирао отворене шутеве за побједу, али није погодио, а посебно је невјероватно како му други шут није ушао док је лопта играла по обручу.

Србија је то искористила, дошла до лопте и Стојачић је послије офанзивног скока поентирао за 20:19.

Потом је Мајсторовић пресјекао напад Американаца, те проиграо Васића који је лако положио за 21:19 и велико славље у Бечу.

За Србију су играли Дејан Мајсторовић, Марко Бранковић, Михаило Васић и Страхиња Стојачић.

Српска селекција је имала велику подршку навијача са трибина у Бечу, а по завршетку меча чуле су се српске пјесме, а између осталих и "Марш на Дрину".

Ово је шесто злато за Србију на свјетским првенствима Баскет селекција Србије је у историји СП освојила и једну сребрну медаљу и једно четврто мјесто.

Бронзу је освојила Летонија, која је побиједила Бразил резултатом 22:12.

Сви освајачи медаља са СП изборили су пласман у квалификације за турнир за Олимпијске игре у Паризу наредне године.