latinica  ћирилица
04/06/2023 |  19:51 ⇒ 05/06/2023 | 09:03 | Аутор: РТРС

Економисти сагласни: Препоруке ММФ-а не би донијеле добро привреди (ВИДЕО)

Смањити текућу потрошњу и повећати каматне стопе - неке су од препорука Међународног монетарног фонда властима у БиХ за обуздавање инфлације.
Новац (фото: Централна банка) -
Новац (фото: Централна банка)

Тако не мисле економисти, јер смањење плата и раста камата привреди не би донијели добро.

Саша Аћић предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске кажеда су инвестиције једини излаз из инфлације и пита зашто би их ико дестимулисао скупљим капиталом.

- Ако би се повећале каматне стопе, то би дефинитивно дестимулисало инвестиције. Тако да суштински очекујемо од домаћег банкарског сектора да буде једнако коректан као и до сада у процјенама висине каматних стопа, односно цијене капитала - каже Аћић.

Са овим је сагласан и професор Економског факултета Стево Пуцар. Није, сматра, лоше саслушати препоруке ММФ-а као институције која посједује вишегодишње искуство и економетријске моделе какве нема нико у БиХ, али ми нисмо у аранжману и немамо обавезу да их примјенимо. Посебно не ако би нам донијеле више штете него користи.

- У овом тренутку наша привреда успорава и такве врсте мјера у овом тренутку биле би контрапродуктивне - каже Пуцар.

С друге стране, смањење јавне потрошње, сматра, треба да буде постепено. То значи да јавни новац ваља улагати у повећање продуктивности домаће економије. Раст камата, категоричан је, не треба ни разматрати.

- То у овом тренутку није нешто што уопште може дати било какве резултате. На ситуацију кад код нас имате успоравање европске привреде, Њемачка је већ у рецесији, а то су нам главна спољнотрговинска тржишта, и то је главни фактор успоравања и наше економије, мислим да би сад погоршавати ситуацију у овом тренутку било контрапродуктивно - каже Пуцар.

ММФ је недавно препоручио да, у складу са политиком Европске централне банке, каматне стопе у БиХ треба да иду ка горе. С друге стране плате у јавној управи, препоручују, треба да иду ка доле, јер се добар дио буџета користи за плате.

- Значајни резултати би се могли добити извршењем прегледа запослености у јавном сектору. Потребно је боље усмјеравати социјална давања, треба подстаћи јавне инвестиције које би заузврат подстакле раст у приватном сектору. Потребно је радити на повећању транспарентости у јавним предузећима - навела је Алина Ијанцу, водитељка Мисије ММФ за БиХ.

Усмјеравање јавних инвестиција у привреду, нешто је што привредна заједница годинама заговара. Саша Аћић наводи – привреднику је важно да од јавног сектора добије брзу и квалитетну услугу. Улагање и дигитализацију, у овом случају, не би био лош потез.

- Оно што је јако битно, код дигитализације услуга смањују се и коруптивни ризици - каже Аћић.

Препоруке ММФ-а, сматрају економисти, дјелимично би могле да буду корисне, али примјену би требало прилагодити систему земље којој су дате. Ове, дате за БиХ, сагласни се, тренутно не би донијеле корист.