latinica  ћирилица
04/06/2023 |  20:51 ⇒ 20:51 | Аутор: СРНА

Вархељи: Економска интеграција приближава регион јединственом европском тржишту

Комесар ЕУ за сусједство и питања проширења Оливер Вархељи рекао је да регионална економска интеграција на западном Балкану заснована на правилима ЕУ постепено приближава регион јединственом европском тржишту и прије самог приступања.
Оливер Вархељи (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Оливер Вархељи (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Вархељи се данас видео поруком обратио годишњем састанку Савјета за регионалну сарадњу у Будви и објавио наставак подршке Европске комисије Савјету у наредне три године.

Он је честитао Савјету на години обиљеженој импресивним резултатима, те истакао опредијељеност организације регионалној интеграцији и помоћи у провођењу заједничког регионалног тржишта, саопштено је из овог савјета.

Генерални секретар Савјета Мајлинда Брегу на отварању 15. годишњег састанка те организације у Будви рекла је да је протекла година једна је од најзначајнијих за западни Балкан и означава дуго очекивану прекретницу ка обавезама које су преузеле економије региона путем Заједничког регионалног тржишта.

- Ми смо у Савјету за регионалну сарадњу изузетно поносни на успјех који је регион постигао - додала је Брегу.

Из Савјета су подсјетили да су у новембру 2022. године на самиту у оквиру Берлинског процеса, званичници шест економија западног Балкана потписали три споразума о мобилности у склопу одговарајућих агенди Акционог плана за заједничко регионално тржиште и то о слободи кретања са личном картом, о признавању високошколских квалификација и о признавању стручних квалификација за докторе медицине, стоматологе и архитекте.

Мјесец дана касније, на самиту ЕУ и западног Балкана, одржаном у Тирани, телеком оператери из ЕУ и са западног Балкана су, у оквиру заједничког регионалног тржишта чије спровођење помажу Савјет и Европска комисија, потписали Декларацију о ромингу којом се омогућава смањивање цијена услуга роминга између ЕУ и региона од 1. октобра 2023. године.

Брегу је истакла да треба цијенити план који се састоји од четири дијела, чији је циљ приближавање региона јединственом тржишту ЕУ, а који је недавно најавила предсједник Европске комисије, и који "у потпуности одговара настојањима региона и Савјет да продубе регионалну економску интеграцију и све више се ускладе с јединственим тржиштем ЕУ путем политике `поступног увођења` која омогућава опипљивије користи од приступања и прије пуноправног чланства".

- Ово долази у право вријеме, јер сагледавамо достигнућа заједничког регионалног тржишта и постављамо темеље за још једну фазу ближе интеграције унутар западног Балкана и са јединственим тржиштем ЕУ. Сваког дана смо свједоци догађаја који нас стално подсјећају да се регионална сарадња не може узимати здраво за готово - навела је Брегу, која је предсједавала састанком.

Она је рекла да западни Балкан може бити поприште супротстављених политика и спорова, чак и фрустрација, али да "постоји огроман простор за заједничко дјеловање, мотивисано заједничким разумијевањем напретка - зближавања људи, робе, услуга и капитала, што говори о афирмативној перспективи повезаности са сврхом, а не случајно".

Џенк Сејфула, директор за ЕУ и регионалне иницијативе из Скопља и представник предстојећег предсједавајућег Процесом сарадње у Југоисточној Европи из Сјеверне Македоније, најавио је да ће та земља, које преузима предсједавање Процесом од Црне Горе, представити свој мото и приоритете на министарском састанку који се одржава сутра.

Делегација Савјета за регионалну сарадњу, коју предводи Брегу, учествоваће на сутрашњим скуповима Процеса сарадње у Југоисточној Европи, односно на састанку министара учесница овог процеса задужених за европске интеграције, као и на састанку министара спољних послова учесница СЕЕЦП-а, гдје се очекује усвајање годишњег извјештаја Савјета, наведено је у саопштењу.