latinica  ћирилица
04/06/2023 |  21:01 ⇒ 21:05 | Аутор: СРНА

Обнову спомен-храма у Добоју подржао и предсједник Српске

Донаторској вечери за потребе обнове комплекса Спомен-храма Светих апостола Петра и Павла у Добоју вечерас се одазвао велики број донатора, а акцији су подржали Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије и предсједник Републике Српске Милорад Додик, изјавио је старјешина храма протојереј-ставрофор Мирко Николић.
Донаторско вече за обнову храма у Добоју - Фото: СРНА
Донаторско вече за обнову храма у ДобојуФото: СРНА

У писму подршке овом пројекту предсједник Српске Додик поручио је да се обнављањем духовних светиња чува традиција и култура православног народа.

Додик је истакао да је поносан и благословен народ који има воље и хтијења да гради и обнавља оваква знамења, која у свакој заједници окупљају, прије свега, младе људе, гдје стичу и промовишу духовне вриједности и хришћанске врлине.

Николић, који је и архијерејски намесник добојски, рекао је новинарима да су владика Фотије и предсједник Додик били спријечени да присуствују вечерашњем скупу.

Он је изразио задовољство што је ову активност подржало стотинак донатора из Добоја и других локалних заједница, између осталог, из Тешња у Федерацији БиХ.

Према његовим ријечима, објекат храма је реновиран, покривен и фрескописан прије двадесетак година, а да сада предстоје радови на уређењу порте, односно поплочавање, постављање нове ограде и расвјете, хортикултурно уређење.

Николић је навео да је много посла и да трошкови усљед поскупљења грађевинског материјала превезилазе првобитно пројектовани износ од 200.000 КМ.

Он каже да се постепено приступа уређењу Спомен-храма Светих апостола Петра и Павла у чијем комплексу се налази и спомен-костурница "Добојски логор 1915-1917", с обзиром да је прошле године Свети архијерејски сабор у Београду прогласио мученике Епархије зворничко-тузланске, а међу њима и жртве добојског логора пострадале током Првог свјетског рата.

- Од ове године уводи се њихово празновање, а и сам храм Светих апостола Петра и Павла грађен је као спомен-храм жртвама добојског логора - рекао је Николић.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић каже да вечерашњи скуп представља саборовање, да је поносан што је храм Светих апостола Петра и Павла био домаћин Његовој светости патријарху српском Порфирију 18. августа 2021. године поводом славе града Добоја - Преображења Господњег.

Ковачевић је поручио да Градска управа Добој подржава рад свих вјерских заједница у овом граду.

Донаторској вечери, која је уз богат културно-умјетнички програм одржана у хотелу Парк у Добоју, присуствовао је и начелних општине Петрово Озрен Петковић.

Спомен-храм Светих апостола Петра и Павла грађен је од 1931. до 1937. године под покровитељством руководства Краљевине Југославије као задужбина српским жртвама аустоугарског режима пострадалим у добојском логору од 1915. до 1917. године.

Уз спомен-храм подигнута је спомен-костурница у којој је сахрањено 5.000 тијела српских жртава из масовних гробница око Добоја.

Спомен-комплекс је 18. септембра 1938. године освештао Његова светост патријарх српски Гаврило Дожић, а већ 31. децембра исте године одржан је Свесрпски сабор.

Током Другог свјетског рата, захваљујући Елени Пулфер, спријечена је намјера усташа да се црква минира и она је претворена у војни магацин, док је спомен-костурница уништена.

Спомен-костурница је обновљена 1954. године без крсног знамења. Крст је враћен након оснивања Републике Српске.