latinica  ћирилица
04/06/2023 |  21:33 ⇒ 21:35 | Аутор: СРНА

ОЕБС: На сјеверу КиМ мора доћи до инклузивних избора

Шеф Мисије ОЕБС-а у Приштини Мајкл Девенпорт рекао је данас да се без учешћа Срба у привременим приштинским институцијама, као што су полиција, правосуђе и општинске администрације "неће вратити осјећај нормалности у свакодневном животу".
КиМ-Лепосавић (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, илустрација) -
КиМ-Лепосавић (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, илустрација)

- Као што смо чули од ЕУ и других фактора, мора да дође до инклузивних избора да би градоначелници на сјеверу имали неопходну легитимност. Наравно да је Мисија, такође, спремна да помогне у вези са тим - рекао је Девенпорт за приштинске медије на албанском језику.

Он је додао да је ситуација на сјеверу Косова и Метохије "врло напета".

- Свако насиље је потпуно неприхватљиво. Нажалост, дошло је до сукоба и напада у којима су рањени полицајци, представници међународних мисија и новинари, у неким случајевима озбиљно. Мора, прије свега, да дође до смиривања тензија и до деескалације ситуације - истакао је Девенпорт.

Он је изразио наду да ће до краја године бити завршен процес разговора између Београда и Приштине.

- То зависи од ангажовања и Приштине и Београда у вези са имплементацијом свега што је договорено. Морам да додам да би требало да дође до правно обавезујућег свеобухватног споразума, о чему има говора у процесу приступања ЕУ - додао је Девенпорт.

Он је рекао да је по питању имовине манастира Високи Дечани став ОЕБС јасан, а то је да одлука уставног суда из 2016. године мора да се спроведе, јер је "у питању владавина права и поштовање правног оквира на Косову".