latinica  ћирилица
05/06/2023 |  07:17 ⇒ 09:55 | Аутор: РТС

Срби се десети дан окупљају испред Општине у Звечану

Срби се и данас окупљају у близини зграда локалних самоуправа на сјеверу Косова и Метохије у којима им је онемогућен рад откад су специјалци тзв. косовске полиције заузели те објекте. КФОР се и даље налази у непосредној близини општинске зграде и на свим прилазима Звечану.
Звечан (Фото: TANJUG/ STR/bs) -
Звечан (Фото: TANJUG/ STR/bs)

Срби истрајавају на захтјевима да албански предсједници општина не улазе у службене објекте, да их напусте и специјалци полиције и да буду ослобођени ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић.

Апелом за мир, више од 160 интелектуалаца — Срба из свих крајева Косова и Метохије, обратило се међународној заједници да хитним мјерама заустави даљу ескалацију насиља и створи услове за мир.

Како би се смирила ситуација, Европска унија и САД од Приштине траже одржавање нових избора, учешће Срба на њима и формирање Заједнице српских општина.

Такође, Бијела кућа је позвала Београд да повуче оружане снаге које су распоређене у близини административне линије и да спусти ниво борбене готовости, а Приштину да омогући новоизабраним предсједницима општина да обављају своје дужности са алтернативних локација и да повуче полицијске снаге из општинских зграда.